Familjetips: Stubbsittning och ljudkarta

Att bara sitta och uppleva kan vara en utmaning i sig. Upplev det som händer i naturen samtidigt som du upplever vad som händer i dig själv.

Låt alla söka upp en egen plats. Det kan vara en bra idé att ha med ett sittunderlag. Alla stannar på sin utvalda plats i till exempel 15 eller 30 minuter. Uppmana alla att uppleva den med alla sinnen – undersök och bara vara. Försök att hålla ögonen stängda hela tiden. Det går också bra att börja med fem eller tio minuter. Prata gärna om hur det kändes och upplevdes efteråt. Prova igen en annan dag och jämför upplevelserna.

Passar bra att göra tillsammans med en kompis/vuxen eller ensam från ca 5 år.

Vandrar tankarna iväg? Då kan det hjälpa att mer aktivt börja lyssna efter alla de olika ljud som finns i naturen. Lyssna efter varifrån ljuden kommer och fundera på vad det är som gör de olika ljuden. Eller bara räkna dina in- och utandningar tyst för dig själv. Tappar du bort dig i dina tankar kan du börja räkna från början igen.

Ljudkarta. Vill du, kan du ta med papper och penna och göra en ljudkarta. Mitt på pappret ritar du ett kryss som är platsen där du/ni sitter. Sedan ritar du alla ljud som du hör på den plats där de hörs. Hur ritar du ett regndropp? Ett sus i vinden? Ett prassel i löven? Ett fågelkvitter?

Fler sinnen. Du kan också välja att börja känna på naturen, precis där du sitter. Känner du igen något? Hittar du något som du blir riktigt nyfiken på så vänta ändå tills tiden är ute innan du öppnar ögonen och kikar.

Häng med Natursnokarna ut!

Natursnokarna är vår barn- och familjeverksamhet där barn och deras vuxna upptäcker naturen tillsammans. 

Lär känna Natursnokarna

Vi vill lära känna dig!

Natursnokarna
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll