5 sätt att vara hållbar hemma

Hemma hos dig är det du som bestämmer. Övermanna miljöovanorna och boosta ditt hem med grönt tänk. Här är fem enkla sätt att leva mer hållbart och miljövänligt.  

1. Haffa energitjuvarna 

Börja med att leta upp onödiga eltjuvar som kan finnas gömda hemma. Vanliga bovar är gamla frysboxar, elslingor, element, överflödig belysning och dragiga fönster. Behöver du köpa nytt hittar du de energisnålaste prylarna i Sverige på Toptensverige.se

Med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare blir det smidigt att stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte och drar el i smyg.  

Energisparande munstycken på kranarna är en annan toppgrej. Liksom el märkt med Bra Miljöval. Då får du el från sol, vatten och vind med minsta möjliga miljöpåverkan och bidrar till Naturskyddsföreningens miljöfond i skön och grön kombination. Obs, gå inte på försäljningssnack om ”grön el” i största allmänhet. El märkt Bra Miljöval är den enda märkningen som uppfyller Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav. 

2. Syna städskrubben 

På städproduktfronten är det riktigt lyxigt. Här finns nämligen gott om miljömärkta alternativ i de flesta butiker. Håll utkik efter fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen nästa gång du handlar – och gör dig av mig de omärkta giftprodukterna i skrubbens mörkaste hörn. 

Testa också om det finns produkter du klarar dig utan. En mikrofibersvabb och lite ljummet vatten löser lätt lite kladd på golvet. Miljömärkt såpa är ett skonsamt medel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet. Om du behöver starkare medel, välj i första hand produkter märkta med Bra Miljöval som ställer de hårdaste miljökraven, och i andra hand Svanen. 

3. Var rädd om avloppet 

Häll aldrig lösningsmedel, färg eller andra kemikalier i vasken eller toaletten. Man kan lätt tro att reningsverkets filter tar hand om farligheterna, men så är det inte. De åker vidare rätt ut i naturen, så du kan få det i dig med nästa kallsup i sommar. Lämna in till närmaste miljöstation för farligt avfall istället. 

4. Bli tvättstugans hjälte 

Se till att fylla hela maskinen när du tvättar. Ska du tvätta kläder med olika temperatur så gå på lägsta gradtal. Eller ställ in tvättmaskinen på halv tvätt och anpassa mängden tvättmedel.  

Välj miljömärkt tvättmedel så är du med och puttar bort de sämre produkterna från butikshyllan. Bra Miljöval och Svanen finns i de flesta butiker. Sköljmedlet kan du skippa. Tvätten blir ren ändå. Fundera över hur viktigt det är för dig. Om du klarar dig utan sköljmedel hamnar färre skadliga kemikalier i naturen. 

En del kläder blir fräscha bara av att vädras och behöver inte ens åka in i maskinen. En bonus är att plaggen slits mindre. 

Det här med dosering av tvättmedel kan kännas lurigt. Men egentligen är det inte så svårt att få till. Kolla först om du har mjukt eller hårt vatten genom en snabb visit på kommunens hemsida. Hör du till de 80 procent av hushållen i Sverige som har mjukt vatten? Perfekt, då löddrar tvättmedlet lättare och mindre tvättmedel behövs för att göra tvätten ren. Information om dosering finns på tvättmedelsförpackningen. Skaffa också ett mått istället för att gå på känn när du doserar. Då sänker du garanterat din årsförbrukning av tvättmedel. Ett vanligt decilitermått duger fint. Har du dessutom möjlighet att hänga kläderna på tork ute när tvättmaskinen gjort sitt är det finemang. 

Om du är på gång att investera i en ny tvättmaskin eller torktumlare, se till att skaffa en riktigt energisnål apparat. De bästa maskinerna gör av med ungefär hälften så mycket el som en medelmåttig produkt. På Toptensverige.se listas de tvättmaskiner som just nu är energieffektivast på marknaden. 

5. Renovera snällt 

Ge tanken på återvinning en chans innan du slår till på en helt ny inredning. Tegelgolv, dörrar, fönster och VVS-varor är saker som går att fynda på återbruk, Blocket och byggfirmor. 

Är det ett nytt golv som är på gång, välj naturmaterial så långt det går. Skippa plast och släpp inte PVC-golv över din tröskel. De läcker hormonstörande ämnen som barn är extra känsliga för. Undvik tropiskt trä. Då är svenska träslag som, furu, björk, bok eller ek ett betydligt bättre val. Linoleumgolv är ett slittåligt naturmaterial som inte nödvändigtvis behöver se ut som ett institutionsgolv. Finns till exempel att få schackrutigt i alla möjliga färger. 

Ny färg på väggarna kan få även det slitnaste rum att se lite gladare ut. Men undvik färgvärstingarna, det vill säga färg med organiska lösningsmedel som lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen. Lerfärg däremot, är en innefärg som är så pass ofarlig att du kan slänga resterna i hushållssoporna. Linoljefärg finns både som ute- och innefärg och järnvitriol ger en snygg grånad look på trähus. Svanenmärkt färg finns också i de flesta kulörer både för ute- och inomhusbruk. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll