Hjälp ett honungsbi – bygg en bivattnare!

Hjälp de hårt arbetande honungsbina att hämta andan och ta sig en slurk vatten – något som inte alltid är lätt att hitta för de ihärdiga små pollinerarna. En bivattnare är ett enkelt sätt att hjälpa våra tama bin.

Honungsbin jobbar hårt. De pollinerar tusentals växter dagligen, och varje bi flaxar med vingarna över 10 000 gånger per minut, allt medan det flyger fram och tillbaka mellan kupan och blommorna. Och när man jobbar hårt blir man törstig, det gäller även honungsbin 

En bivattnare – säker källa för ett honungsbi 

Problemet för tambin är att de ofta inte har tillgång till en säker vattenkälla. Vattnet behöver vara grunt så att bina inte riskerar att drunkna. 

Grunda vattenkällor, som pölar, avdunstar gärna när solen ligger på. Andra ställen där en liten insekt kan hitta vatten, som bäckar, har kraftiga strömmar där det är lätt att svepas med.   

Det är här du kan bidra genom att ordna en bivattnare. Det är världens enklaste grej, men den hjälper våra pollinerande vänner att hämta andan och få i sig en slurk vatten, så att de orkar fortsätta jobba. 

Så här enkelt gör du en bivattnare: 

  • 1
    Ta en pajform eller en panna och fyll den med vatten och spelkulor, eller små stenar. Kulorna ger bina någonstans att landa så att de inte riskerar att drunkna när de dricker.
  • 2
    Placera på lämplig plats, i närheten av blommor och grönska där bin brukar trivas.  
  • 3
    Tack för din insats!

Vill du göra mer? Bygg ett vildbihotell! 

Dagens vildbin har svårt att hitta någonstans att bo. Hjälp bina att lösa bostadsbristen, bygg ett enkelt bihotell. 

Berätta för dina vänner! 

Tänker du bygga en bivattnare eller har du redan gjort det? Passa på att uppmana dina vänner att dra sitt strå till stacken... eller kupan. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll