Skoltävling

SM i fågelholk

Skoltävlingen SM i fågelholk passar fint för skolklasser som vill kombinera kunskapsinlärning med praktiskt arbete och en insats för naturen.

Här får du veta hur din klass kan delta. Kom ihåg att anmäla era tävlingsbidrag senast 10 februari 2024.

Om tävlingen

Naturskyddsföreningen har sedan 2008 engagerat skolklasser att bygga bon för fåglar genom tävlingen SM i fågelholk. Är 2024 året när en holk från din klass kammar hem förstaplaceringen?

Så här går tävlingen till

Skolklasser i hela landet skickar in tävlingsbidrag och en jury utser 15 finalistbidrag i tre kategorier samt ett specialpris för en klass som gjort en extra viktig insats för fåglarna. Sedan får privatpersoner rösta på sina favoritbidrag innan tre vinnande skolklasser koras.

Till 2023 års tävling skickades 450 tävlingsbidrag in. Stort tack för alla fina bidrag! Vilka som vann kan du se nedan.

För tävlande skolklasser

Vill din skolklass delta i SM i fågelholk 2024? Nu har anmälan öppnat.

Så här ser processen ut för tävlande skolklasser 

Skolklasser över hela landet skickar in sina tävlingsbidrag senast den 10 februari 2024. Vår jury väljer sedan ut 15 finalister i tre kategorier till SM i fågelholk. Finalisterna kontaktas och ombeds skicka in sina fysiska holkar till oss och därefter får allmänheten rösta på sina favoritbidrag.

Glöm inte att ni även kan tävla om specialpriset! Specialpriset går till den klass som har gjort mest nytta för fåglarna och vi ser gärna att ni fokuserat på en eller flera hotade arter.

Läs mer och anmäl din skolklass: Så här deltar din klass i SM i fågelholk 2024

träslöjd; slöjd; skola; Oskarshamn; bihotell; såg; borr; elev; elever
Skolartikel

SM i fågelholk 2024 – så här deltar din klass

Här får du veta mer om hur din klass kan delta i skoltävlingen SM i fågelholk. Sista datum för att skicka in bilder på klassens fågelholk är 10 februari 2024.

16 jun, 2022 • 3 min att läsa

Inspiration till holkbygget

GKvKBL-1drU poster image
Mallar och verktyg

Bygga fågelholk – mått och ritningar

Det är ont om gamla träd med naturliga håligheter. Därför är det bostadsbrist för många fågelarter. Här finns mått och ritningar för holkar så att du kan hjälpa fåglarna att hitta bostad.

9 sep, 2022
Skola

Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2023!

Skoltävlingen SM i fågelholk 2023 är avgjord och nu kan vi presentera vinnarna! De 15 finalisterna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att vi har tre vinnare. Dessutom har vi ett specialpris till en klass för särskilda insatser.

4 apr, 2023 • 2 min att läsa
Vinnarna SM i fågelholk 2022:Klass 2C på Mössebergsskolan i Falköping för bidraget ”Skogens holk”.Årskurs 4–6: Klass 5B på Kvinnebyskolan i Linköping för bidraget ”Bee like a bird”. Årskurs 7–9 & gymnasiet: Klass 8F på Västra skolan i Falun för bidraget ”Bastuholken”.
Skola

Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2022!

Nu har omröstningen i SM i fågelholk 2022 stängt och vi har ett resultat! De 15 tävlande skolklasserna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att vi har tre vinnare. Dessutom har vi ett specialpris till en klass för särskilda insatser.

5 apr, 2022 • 3 min att läsa