Skoltävling

SM i fågelholk 2024 – Rösta på dina favoriter!

Omröstningen till SM i fågelholk 2024 har stängt och nu kan vi presentera årets vinnande skolklasser. Stort grattis!
 
Stort tack till alla skolklasser som deltagit – i år har hela 850 bidrag skickats in!

Skola

Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2024!

Skoltävlingen SM i fågelholk 2024 är avgjord och nu kan vi presentera vinnarna! De 15 finalisterna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att vi har tre vinnare. Dessutom har vi ett specialpris till en klass för särskilda insatser.

10 apr, 2024 • 2 min att läsa

Om tävlingen

Naturskyddsföreningen har sedan 2008 engagerat skolklasser att bygga bon för fåglar genom tävlingen SM i fågelholk. Den 19 mars presenterades årets finalister, nu har omröstningen avslutats och den 10 april presenteras årets vinnande skolklasser.

Så här går tävlingen till

Skolklasser i hela landet skickar in tävlingsbidrag och en jury utser 15 finalistbidrag i tre kategorier samt ett specialpris för en klass som gjort en extra viktig insats för fåglarna. Sedan får privatpersoner rösta på sina favoritbidrag innan tre vinnande skolklasser koras.

Till 2024 års tävling skickades hela 850 tävlingsbidrag in – rekordmånga! Stort tack för alla fina bidrag! Den 10 april presenteras årets vinnande skolklasser – välkommen tillbaka för att se vilka det blir!

För tävlande skolklasser

Vill din skolklass delta i SM i fågelholk 2025? Mer information kommer senare i vår.

Så här såg processen ut för tävlande skolklasser 2024

Skolklasser över hela landet skickar in sina tävlingsbidrag senast den 10 februari 2024. Vår jury väljer sedan ut 15 finalister i tre kategorier till SM i fågelholk. Finalisterna kontaktas och ombeds skicka in sina fysiska holkar till oss och därefter får allmänheten rösta på sina favoritbidrag.

Glöm inte att ni även kan tävla om specialpriset! Specialpriset går till den klass som har gjort mest nytta för fåglarna och vi ser gärna att ni fokuserat på en eller flera hotade arter.

Inspiration till holkbygget

GKvKBL-1drU poster image
Mallar och verktyg

Bygga fågelholk – mått och ritningar

Det är ont om gamla träd med naturliga håligheter. Därför är det bostadsbrist för många fågelarter. Här finns mått och ritningar för holkar så att du kan hjälpa fåglarna att hitta bostad.

9 sep, 2022
träslöjd; slöjd; skola; Oskarshamn; bihotell; såg; borr; elev; elever
Skolartikel

SM i fågelholk 2025 – så här deltar din klass

Här får du veta mer om hur klassen kan delta i skoltävlingen SM i fågelholk. För att tävla laddar ni upp bilder på klassens färdiga tävlingsbidrag senast den 10 februari 2025.

16 jun, 2022 • 3 min att läsa
Skola

Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2023!

Skoltävlingen SM i fågelholk 2023 är avgjord och nu kan vi presentera vinnarna! De 15 finalisterna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att vi har tre vinnare. Dessutom har vi ett specialpris till en klass för särskilda insatser.

4 apr, 2023 • 2 min att läsa
Vinnarna SM i fågelholk 2022:Klass 2C på Mössebergsskolan i Falköping för bidraget ”Skogens holk”.Årskurs 4–6: Klass 5B på Kvinnebyskolan i Linköping för bidraget ”Bee like a bird”. Årskurs 7–9 & gymnasiet: Klass 8F på Västra skolan i Falun för bidraget ”Bastuholken”.
Skola

Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2022!

Nu har omröstningen i SM i fågelholk 2022 stängt och vi har ett resultat! De 15 tävlande skolklasserna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att vi har tre vinnare. Dessutom har vi ett specialpris till en klass för särskilda insatser.

5 apr, 2022 • 3 min att läsa