Kemikalieskatt på kläder är ett stort kliv mot en giftfri vardag!

Nu föreslår en statlig utredning hur en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor kan utformas. Skatten kommer förhoppningsvis att uppmuntra tillverkare att göra produkter som inte innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen.

Bra med skatt på miljögifter i kläder!
Äntligen ska det kosta med miljögifter i kläder och skor! Det har Naturskyddsföreningen jobbat länge för.

Det är väldigt positivt att utredningen tar ett brett grepp och ser på alla de farliga kemikalier som kan finnas i kläder och skor, till exempel PFAS.  

Vi vill så klart att alla oönskade kemikalier ska förbjudas, men eftersom beslutsgången inom EU är långsam, är skatten bra styrmedel för  att ta snabbare kliv mot en giftfri vardag! Skatten är en väldigt bra början, och om den utformas på rätt sätt kan den motivera företag till att ta ansvar.

Vi hade gärna sett att all textil omfattades, inte bara kläder. Lakan, handdukar, gardiner och andra textilier kan ju också innehålla miljö- och hälsofarliga kemikalier. 

Ett annat problem med förslaget är att även begagnade varor kan komma att beskattas i ett första skede. Detta skulle slå hårt mot en bransch som redan måste konkurrera mot billiga nyproducerade kläder. 

>> Här hittar du hela utredningen 

Miljömärkta kläder och skor bör inte betala skatt

De största utsläppen av farliga kemikalier sker vid tillverkningen. Ett sätt att säkerställa att inga farliga kemikalier används är miljömärkning där man tittar på hela produktionskedjan och inte bara slutprodukten. Produkter med en miljömärkning som förbjuder de ämnen som ingår i förslaget bör inte beskattas. 

Håll utkik efter kläder märkta med Bra Miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel!

>> Här kan du läsa mer om kemikalier i textil och olika miljömärkningar 

>> Här är några snabba genvägar till ett smartare, mer hållbart mode 

Att fixa miljöschyssta skor kan vara lite knepigare, men det går: här är några tips du kan tänka på i skobutiken och när du vårdar dina skor. 

Förbjud värstingämnena PFAS!

Förslaget om en skatt skyndar på arbetet med att fasa ut farliga ämnen ur människors vardag. Ämnen som PFAS  borde dock förbjudas helt, och det så snart som möjligt. Vissa är cancerframkallande, hormonstörande och kan orsaka leverskador, andra har i tester på djur har visat sig påverka reproduktionsförmågan och immunsystemet. 

>>  Skriv på namninsamlingen för att stoppa PFAS