Nytt råd: Byt kyl och frys om de är tillverkade innan 2006

I en ny beräkning som tagits fram för Naturskyddsföreningen så visar det sig att det blir en vinst för miljön om vi byter ut kyl och frys som är tillverkade innan 2006.

- Om man vill göra en insats för miljön så ska många köpa en ny kyl och frys och lämna in den gamla på kommunens miljöstation. Då kan resurserna återvinnas till en ny och energismartare kyl och frys. Teknikutvecklingen har gått så fort och de har blivit så energieffektiva att vi ändrat vår rekommendation till att byta ut de som är tillverkade innan 2006. Detta förutsätter att det gamla lämnas till återvinning och ersätts av ett som är klassat med A+++, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Uträkningen har tittat på en livscykelanalys av produktion och konsumtion av produkten. Energianvändningen har stor miljöpåverkan under en produkts livscykel därför skall dessa produkter bytas ut relativt snabbt när teknikutvecklingen är snabb. Annat är det med möbler och kläder, de skall användas så länge de bara kan.

Naturskyddsföreningen driver sedan länge sajten www.toptensverige.se där konsumenterna snabbt kan få hjälp med att välja de mest energieffektiva alternativen för bland annat kyl och frys.

Naturskyddsföreningen vill att det skall vara lätt att göra rätt – därför föreslår vi en Robinhood av avgift som innebär att avgiftsbelägga den ineffektiva vitvarorna och använda pengarna till att ge rabatt på A+++ kylar och frysar så att allt fler väljer de smartaste vitvarorna.

Hela beräkningen finns att läsa här

För mer information:

Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85

Kristoffer Talltorp, press / opinionsbildare, 070- 925 18 93