Bonuskort (2012)

Ett lojalitetsprogram för flygresande.

Det här är ett bonuskort för de som flög mycket, ett så kallat “frequent flyer card”. Korten användes av flygbolagen för att uppmuntra flygande. Ju mer du flög desto fler fördelar fick du. Du kunde få billigare flygresor, du fick gå före i kön, du fick sitta i en speciell lounge och vänta på din avgång, med mera. I många kretsar signalerade ett sånt här kort att du var en viktig människa med status.

Ägaren till kortet var verksam som klimatforskare vid Lunds universitet där hon nu är professor. Eftersom hon ursprungligen är från USA blev det många resor över Atlanten. Dessutom flög hon en hel del i jobbet också. Hon flög så mycket att hon nådde guldnivå!

Just forskare tillhörde en av de yrkesgrupper som flög upp till sex gånger mer än genomsnittet i Sverige på 2010-talet. Den här forskaren fick upp ögonen för detta och blev istället en stark förespråkare för minskat flygande bland just forskare. Hon minskade också sitt eget flygande, först med 80 procent genom att bland annat besöka sin familj mer sällan. 

Dessutom skrev hon en uppmärksammad bok om sin personliga omställning som motiverade många andra att minska sitt flygande. Boken ledde till ett stort uppsving för kampanjen "Vi håller oss på jorden", en rörelse av svenskar som valde att helt sluta flyga.

Denna text är en del av framtidsscenariot och skolmaterialet Bortom fossilsamhället.

Gillas av 3

Relaterat innehåll