Kokbok (2014)

Tidigt exempel med recept på laboratorieframställt kött.

Här ser du ett tidigt exempel på hur man förr i tiden föreställde sig att framtidens mat skulle se ut. I Sverige konsumerades väldigt lite av de växtbaserade proteiner som tas för givet i dag. 

För att minska konsumtionen av kött undersöktes olika alternativ, bland annat laboratorieframställt kött. Ett gäng holländska konstnärer skrev den här kokboken som ett inlägg i debatten. De har verkligen lyckats förutspå vissa av de rätter som idag är populära, som “smärtfri foie gras” och “magiska köttbullar”.

Andra rätter som finns med i kokboken har däremot inte slagit igenom. De tänkte sig till exempel att det skulle finnas  laboratorieframställd kebab. De testade med att låta en bit kött växa inifrån på en roterande pinne samtidigt som det yttersta lagret tillagades och rakades bort. Men, kunderna ville inte ha det här “levande” köttet. Ett rykte säger dock att ett kebabhak i Luleå fortfarande säljer denna odlade kebab…

Växtbaserade proteiner: Protein för mänsklig konsumtion som inte kommer från djur och som därmed förknippas med lägre utsläpp av växthusgaser. I Sverige använder vi t.ex. ärter, bönor och havre. 

Foie gras: Levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet. Traditionell fransk delikatess. 

Denna text är en del av framtidsscenariot och skolmaterialet Bortom fossilsamhället.

skola, barn, ryggsäck

Skolmaterial om natur, klimat och miljö

Övningar, faktablad, quiz och annat material till undervisningen.

Till allt skolmaterial
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll