Leksak (2053)

Lego av fossilt material.

Här ser du ett objekt gjort av fossilerans kanske mest kända material: plast. Men det är ju Lego! Du har säkert lekt med Lego när du var liten. Just det här Legot är lånat från ett leksaksbibliotek för att visa ett Lego som är gjort av fossil plast.

Under fossileran tillverkades alltså Lego, liksom de flesta andra plaster, av olja! Men allt fler föräldrar började reagera på att deras barn lekte med ett material som var med och förstörde deras framtid.

Tillsammans med andra plastaktivister arrangerades protester utanför Legos huvudkontor i Billund. Föräldrarna hade tagit med sina barn klädda i vita särkar med svart sörja rinnandes längs armarna. 2026 var Lego nära att gå i konkurs. Danska staten gick in och stöttade Legos satsning på biobaserad plast och idag går det ju bra för Lego igen, särskilt med deras nya affärsmodell med uthyrning.

Biobaserad: Används för att benämna något som traditionellt har tillverkats av fossil råvara, som plast eller bensin, men som i detta fall använt en biologisk råvara som sockerrör eller cellulosa.

Denna text är en del av framtidsscenariot och skolmaterialet Bortom fossilsamhället.

Gillas av 3

Relaterat innehåll