OM oss
Om Naturskyddsföreningen i skolan
Vi arbetar för att främja lärande för hållbar utveckling och för att lyfta utbildningens roll för en hållbar samhällsutveckling.
I det här experimentet får eleverna uppleva skillnaden mellan sött, bräckt och salt vatten. Övningen kan med fördel användas som introduktionsövning till ett längre arbete om vatten och hav.
Ämnen: NO, SO
Länk till läroplanskopplingar: åk 1-3
Målet med experimentet är att eleverna via sina sinnen ska få en grundläggande förståelse för begreppen bräckt, sött och salt vatten samt kunna koppla dessa till hav och sjöar i sin närmiljö.
I övningen ska eleverna smaka på tre sorters vatten; salt, sött och bräckt. Övningen behöver förberedas genom att du som lärare blandar till olika sorters vatten innan lektionen. Tänk på att vattnet ska kokas upp och måste hinna svalna.
Att dricka större mängder saltvatten är farligt så tanken är inte att eleverna ska dricka av saltvattnet utan enbart smaka.
Att samtala om:
Använd om möjligt elevernas erfarenheter för att tillsammans kartlägga vilken sorts vatten som finns i elevernas närmiljö respektive haven som omger Sverige. Alternativt i sjöar, vattendrag, Östersjön och Västerhavet/Atlanten.
Berätta om hur människan biologiskt bara kan hantera sötvatten. Diskutera vad eleverna tror gäller för andra arter i naturen. Nämn några arter som eleverna känner till och diskutera vilken typ av vatten dessa behöver utifrån var de lever.
Gör en tabell, exempelvis på tavlan, över de olika sorternas vatten och vad de smakade, hur de såg ut och vilka sorters vatten man hittar var i naturen. Gör en Sverigekarta på tavlan och hjälps åt att markera var de olika typerna av vatten finns.
Låt eleverna skriva om och/eller rita en eller flera arter (tex människan och andra välkända arter) som behöver sött, salt eller bräckt vatten.
Låt eleverna rita planscher och teckningar av Sveriges vattendrag, sjöar och hav med information om vattentyp.
Nyckelord: Hav, vatten, saltvatten, sötvatten, vattenexperiment.
Övningar, faktablad, quiz och annat material till undervisningen.