OM oss
Om Naturskyddsföreningen i skolan
Vi arbetar för att främja lärande för hållbar utveckling och för att lyfta utbildningens roll för en hållbar samhällsutveckling.
Ämnen: Bi, Fy, Ke, Tk, Sh
Tid: Ca en lektion.
Länk till läroplanskopplingar: åk 7-9, gymnasiet.
Inled med att skriva H2 (vätgas) på tavlan och låt eleverna i helklass brainstorma vad de redan känner till om vätgas.
Dela artikeln Guide: Bränsleceller och vätgasbilar - fakta och förhoppningar. Låt eleverna läsa igenom artikeln och följ upp den gemensamt, med fokus på vad vätgas är och hur den kan användas.
Låt eleverna läsa faktabladet om vätgas. Låt eleverna först tänka till kring frågeställningarna enskilt och därefter resonera i mindre grupper. Förslag på frågeställningar:
Kör quizet Öva begrepp: Energi
Bilrace med vätgasbilar i klassrummet? Javisst!
Om skolan har möjlighet att köpa in några vätgasbilar (går att använda om och om igen) är detta en både kreativ och rolig aktivitet.
Hur fungerar det? Med elektrisk energi från solcellen delar bilens bränslecell vattnet i vätgas och syrgas som lagras i varsin tank. När tankarna är fyllda sker den omvända processen, gaserna möts i bränslecellen och bildar vatten igen. Det ger elektrisk energi som driver elmotorn. Bilen kan på egen hand vända och köra vidare om den stöter på ett hinder.
Kör så det (inte) ryker!
Övningen är framtagen i samarbete med 2047 Science Center inom projektet Ung Förändringskraft.
Nyckelord: vätgas, energibärare, vätgasbilar, hydrogen, bränslecell, elektrolys, framtidens energi, klimat, klimatomställning, energikälla, väte, transport, kemi, fysik, teknik.
Övningar, faktablad, quiz och annat material till undervisningen.