Earth Hour – släck lampor och tänd ett hopp

Klockan 20.30 den fjärde lördagen i mars varje år är det dags att släcka lampor, stänga av TV:n och gå ut i naturen. Vi tipsar om fem aktiviteter du kan göra under Earth Hour. 

Runt om på jordklotet släcker miljontals människor ljuset under en timme. Fler än varannan svensk brukar delta i Earth Hour. Runt om i landet genomförs olika aktiviteter för att manifestera klimatengagemanget. Att släcka lampor är en symbolhandling för att vi vill ta hand om jorden och allt levande. Att istället tända levande ljus är dock en mindre bra idé, i alla fall om ljusen gjorts av paraffin som har en fossil råvara. 

Fem tips på mörkeraktiviteter 

Låt lördagskvällen bli ett litet äventyr i mörkret ute tillsammans med familj och vänner. 

1. Lyssna på ugglor 

Nu på vårvintern är den bästa tiden att lyssna på ugglor. Kattugglor kan man få höra också nära bebyggelse. De bor gärna i gamla håliga träd i alléer, på kyrkogårdar och i parker. Pärluggla kan man få höra om man beger sig längre ut i skogen. Berguvens hoanden kan man med lite tur få höra i bergiga branta trakter – eller på höga byggnader, till och med mitt inne i städer som Stockholm. 

2. Titta på stjärnor 

Ju mörkare plats, så långt som möjligt från samhällets ljus, desto fler stjärnor tycks tändas en klar vinternatt. Om det inte är molnigt ute är Earth Hour ett tillfälle att ge vintermörkret en chans att stråla av miljoner och åter miljoner fjärran stjärnor. Vanlig kikare och, om man har, en stjärnkikare gör förstås himlens fjärran detaljer ännu lite tydligare. 

3. Spana efter norrsken 

Om kylan består finns det chans att se norrsken, framför allt i nordliga delar av landet, men även lite längre söder ut. Ibland kan man se  norrsken även i Stockholmstrakten. Skimrande ridåer av ljus drar över himlen i ett sagolikt och vackert skådespel. Förbered dig genom att kolla in norrskensläget på Facebooksidan Norrsken Sverige

4. Vänta på nattdjur 

I skymningen och under den tidiga kvällen är många djur aktiva. De som ska vila på natten äter mycket för att ladda upp för att klara kylan. Det brukar bli full fart vid fågelbordet i skymningen. De djur som legat och tryckt under dagen, vaknar hungriga och ger sig ut på jakt efter mat när kvällen kommer. Rävar, harar och råttor är alla exempel på nattaktiva djur som är vakna på vintern. 

5. Tänd en brasa 

Många flyttfåglar flyttar på natten. Man kan, till exempel, höra rödvingetrastar pipa i mörkret högt upp. Men i slutet av mars är det ännu lite för tidigt på året och dessutom ofta så kallt att somliga fåglar som börjat sträcka norrut, ångrar sig och väntar på varmare tider, kanske till och med vänder tillbaka en bit söderut. Så det sista tipset får bli att sitta stilla i mörkret ute. Tänd en brasa om du har tillgång till en eldplats eller eldkorg. Sjung, spela, prata med varandra och lyssna på hjärtats rytm och andra ljud som sällan hörs därför att de gömmer sig i mörkret. 

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll