10 bästa knepen för en hållbar jul
Låt julbordet spraka av färg, satsa på en svensk ekologisk gran, njut av fina fisken och sortera de kluriga julsoporna. Här är tipsen som gör din jul riktigt grön.
1. Lyxa med ekologiskt
Ett julbord fullt av ekomat ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Julklassikerna kaffe, russin, ananas och citrus är ofta hårt besprutade och extra viktiga att byta ut mot eko. Även köttet är bra att välja ekologiskt och svenskt.
2. Låt julbordet spraka av färg
Bjud på ett hållbart julbord i år! Blanda in stora färgsprakande lass från växtriket på julbordet! Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, så kommer dina gäster äta miljösmart av bara farten. Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten. Blir det över av festmaten? Fortsätt kalasa i mellandagarna istället för att skicka i soporna.
3. Njut av fina julfisken
För att kunna njuta av svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är det säkrast att välja MSC- eller Krav-märkt fisk. Avstå från strömming/sill som är fiskad i centrala Östersjön och Bottniska viken. Håll koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället. För laxälskaren är det odlad Krav-lax som gäller. Och kom ihåg: ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än våra julbord.
4. Pepparkakor som är snällare mot regnskogen
Titta på innehållsförteckningen och välj palmoljefria pepparkakor. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är Krav-certifierad.
Även chokladaskar innehåller ofta palmolja. Kanske smakar hemgjord chokladkola eller tryffel godast?
5. Ge bort en hållbar julklapp och stöd vårt arbete
När du väljer en julklapp från Naturskyddsföreningen bidrar du till arbetet för natur och miljö, för en frisk och levande planet. I vår julbutik hittar du bland annat gåvokort, gåvobevis, presentmedlemskap och böcker att ge bort – alla fyllda med extra mycket kärlek till naturen!
6. Krav-märkt julgran bästa alternativet
Bästa valet av gran är en Krav-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som Krav-märkta.
Om du inte kan få tag på en Krav-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre! Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sett sämre, om den inte är Krav-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel.
Det sämsta för miljön är plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året.
7. Hitta julpyntet runt knuten
Du som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg och fantasi. Glitter innehåller mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.
8. Energisnålt mysljus
Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara upp till tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder. Kolla topplistan på toptensverige.se. Där hittar du de allra energisnålaste ljuskällorna, dock inte just ljusslingor.
9. Klappar som är mjuka för planeten
Prylhets är så 1900-tal. Nu är det upplevelser, välgörenhet, hemmagjort, ekologiska delikatesser, second hand och fantasi som gäller! Om du ändå vill ge bort en pryl, våga välja en pre-loved dvs begagnad present. Eller kika efter miljömärkta presenter. Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval märker såväl tvålar och schampon, som mobilabonnemang. Se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Tänk så många julklappar som ligger oanvända i byrålådor, helt i onödan.
Vill du ge bort en leksak till någon gullunge? Välj hellre trä än plast. Skippa framför allt leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Känns leksaken lite "kladdig" eller luktar plast? Skippa den också. Vill du ändå köpa plastleksaker, kolla att den är tillverkad inom EU och inte är äldre än från 2013 när kemikaliekraven på leksaker blev tuffare.
10. Sortera de kluriga julsoporna
När gästerna dansat klart och släkten åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper?
Så här sorterar du skräpet från julfirandet:
Julklappspappret: omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.
Julsnöret: lägg i soppåsen. Då kan det bli fjärrvärme och el.
Frigoliten: återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.
Julgranen: lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren
Ljusslingan: lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.
Värmeljus och marschaller: Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras. Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.
PS. Varför inte välja Svanen-märkta värmeljus av glas? Ljusen tillverkas av stearin och behållarna av glas går att återvända när ljuset brunnit ut.