5 tips på mer miljövänlig paketinslagning till jul

Vem har inte känt att det kan gå åt väl mycket presentpapper till jul? Förpacknings- och tidningsinsamlingen får in flera tusen ton mer omslagspapper och kartong varje jul. Och då räknas inte allt som går i hushållssoporna. Men det finns miljövänligare sätt att slå in paket. 

Varje jul är det ungefär likadant: massor av papper och kartong som går åt för att slå in julklappar. Men Iistället för att köpa papper som i de allra flesta fall bara används en gång, kan vi göra mer personliga och annorlunda paket där förpackningen kan användas flera gånger. 

Här är fem fina tips på en mer miljövänlig och kreativ inslagning av julklappar! 

1. Använd dina gamla tidningar. Knyt röda band kring paketen, eller ta ett snöre av naturmaterial för en mer gammaldags känsla. 

2. Har du barn som ritar mycket och inte vill spara alla sina teckningar för eftervärlden? Vissa av dem kan bli fina omslagspapper på dina juklappar. Tygband eller garner i olika färger kan fungera som snören. 

3. Sy dina egna presentpåsar av tyg eller använd en påse du fått när du köpt något. Påsarna kan sedan återanvändas av den som fått paketet. Eller så ber du att få tillbaka dem så att du kan använda dem igen. 

4. Spara eller tigg till dig gamla skokartonger och andra pappaskar. Klä in dem i tyg eller måla på dem. Lägg dina presenter i de fina askarna. 

5. Vik en egen ask att lägga presenterna i med hjälp av origami. Det finns många filmer på Youtube som visar hur du gör. 

Fast ibland har man ingen tid eller ork att vara pysslig. Tänk då på att sortera presentpappret som pappersförpackning, så sparar vi både träd och energi. Snörena kan däremot inte återvinnas, utan måste slängas i hushållssoporna. 

Lycka till! 

Hjälp oss bevara naturens magi

Med din julgåva bidrar du till att vi kan fortsätta stå upp för naturen – för levande skogar, kvittrande fåglar, knastrande snö och friska sjöar.

Ge en julgåva
Bli först att gilla!

Relaterade inlägg