Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2023!

Skoltävlingen SM i fågelholk 2023 är avgjord och nu kan vi presentera vinnarna! De 15 finalisterna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att vi har tre vinnare. Dessutom har vi ett specialpris till en klass för särskilda insatser.

Till årets SM i fågelholk skickades 450 tävlingsbidrag in från skolklasser i hela landet och en jury utsåg sedan 15 finalistbidrag. Omröstningen har pågått på Naturskyddsföreningens webb samt på Nordiska Trädgårdsmässan. Rekordmånga – över 25 000 personer – har stöttat sina favoriter i år genom att rösta. Tack!

Nu är tävlingen avslutad och vi har ett resultat:

Vinnarna i SM i fågelholk 2023

  • Kategori förskoleklass och årskurs 1–3: Klass 2, Högsätra skola, Lidingö, med bidraget ”Skog”. Bidraget fick 30 procent av rösterna i kategorin.
  • Kategori årskurs 4–6: Klass 6, Västerhaninge Montessoriskola, Haninge, med bidraget ”Snickarbyn”. Bidraget fick 61 procent av rösterna i kategorin.
  • Kategori årskurs 7–9 och gymnasiet: Klass BA3, Hjalmar Strömerskolan, Strömsund, med bidraget ”Sommarstugan”. Bidraget fick 37 procent av rösterna i kategorin.

2023 års specialpris

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till Basklassen på Rinmangymnasiet i Eskilstuna för bidraget "Uffes fågelstation". Utgångspunkten var att klassen ville göra något för sin tidigare lärare som tycker mycket om fåglar. Eleverna har därför lärt sig om olika fågelarter och har även träffat en ornitolog. De byggde dels en fågelmatarstation gemensamt och dels en fågelholk var. Fågelholkarna har hängts upp i en skogsdunge som också besöks av andra skolor och förskolor. Nu väntar de med spänning på att se vilken holk som först får en inneboende, för såklart har gymnasiet även en tävling om det!

Juryns motivering för specialpriset lyder: 

Med nyfikenhet och noggrannhet har Rinmangymnasiet tillsammans byggt 21 fågelholkar anpassade för flera olika fågelarter. Fågelholkarna ska sättas upp i en skogsdunge vid skolan och som om det inte vore nog har eleverna även konstruerat en matstation för att hjälpa fåglarna genom vintern, då det är ont om mat och kylan gör att de behöver extra energi. 

Det råder brist på bostäder för våra fåglar i dag och det vinnande bidraget har därmed gjort en konkret naturvårdsinsats och dessutom bidragit till att öka kunskapen om fåglar och natur. Juryn är djupt imponerad av Rinmangymnasiets engagemang för fåglarnas bästa! 

Bidraget "Uffes fågelstation" av Basklassen på Rinmangymnasiet i Eskilstuna.

Stort grattis till vinnarna!

Tack också till alla övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats. Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker och vi hoppas ännu fler skolor vill delta nästa år!

Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla lärare och skolklasser runt om i hela Sverige för roliga, fantasifulla och välbyggda fågelholkar, som kommer att göra konkret nytta för fåglarna.

Tack även till alla er som har röstat! 20 personer kommer att få frågespelet Eko MIG hemskickat.

Finalistbidragen från SM i fågelholk 2023, gruppbild på 15 fågelholkar.
Finalistbidragen från 15 skolklasser i SM i fågelholk 2023.

Bostadsbrist i skogen

Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 4

Relaterat innehåll