Storbankerna fortsätter elda på klimatkrisen

Trots klimatlöften fortsätter de svenska storbankerna att elda på klimatkrisen genom sin utlåning till fossilbolag som expanderar sin utvinning. Det är hög tid att regeringen agerar mot detta, skriver Naturskyddsföreningen, Fair Finance Guide och Greenpeace i en debattartikel i Aftonbladet.

Just nu pågår årets klimatförhandlingar i Sharm El-Sheikh, Egypten. I sitt inledningstal varnade FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, för att världen är på väg mot ett ”helvetesklimat”.

Trots att nästan alla världens länder ställt sig bakom Parisavtalet går vi just nu mot en global uppvärmning på runt 2,5 grader – långt över avtalets mål på 1,5 grader.

Det har aldrig varit tydligare att klimatomställningen måste snabbas på radikalt för att undvika katastrofala klimatförändringar. Bankerna är viktiga aktörer i denna omställning.

Om de inte använde dina, mina och alla andra bankkunders pengar till att stötta fossilbolag skulle det bli betydligt svårare för bolagen att fortsätta med sin klimatförstörande verksamhet.

Men en ny rapport från Fair finance guide, Naturskyddsföreningen och Greenpeace visar att de svenska storbankerna SEB, Nordea, Danske bank och Swedbank fortsätter att stödja fossila bolag.

Totalt rör det sig om över 116 miljarder kronor i lån under de senaste två åren till några av världens allra värsta fossila bolag.

Läs hela debattartikeln, med våra krav till regeringen, i Aftonbladet.

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 1

Relaterade inlägg