Vad är en skog?
Skog är mycket mer än bara träd. En skog som fått utvecklas naturligt är ett ekosystem som innehåller en mångfald av växter, svampar och djur.
Finns det en definition av skog?
I Sveriges lagar används ordet skogsmark. Det är ett område där det växer eller förväntas växa träd. Det kan vara alltifrån en urskog till ett kalhygge med nyplanterade granplantor.
Sveriges definition av skogsmark säger ingenting om livet och mångfalden i skogen – vilka växter, svampar och djur som lever i området.
Vad finns det för olika skogar i Sverige?
Skogarna i Sverige kan delas in på många olika sätt, till exempel utifrån hur de påverkats av oss människor.
Skog som har fått stå och växa genom alla tider kallas ofta urskog. Sådana skogar har aldrig påverkats i någon större grad av människor. Urskogar är väldigt rika på olika arter av växter, djur och svampar.
Det finns också skogar som kan ha påverkats av människor men som sedan fått stå opåverkade länge. Sådan skog kallas ofta naturskog och kan ibland till och med likna urskog. Naturskogar har fått utvecklas naturligt och innehåller en stor mångfald av arter.
I Sverige är bara en liten del av skogarna urskog och naturskog. Det allra mesta är så kallad produktionsskog som anlagts och skötts för att producera så mycket virke som möjligt. En produktionsskog kan se ut på många olika sätt, men den innehåller färre arter av djur, växter och svampar.
Ett annat sätt att dela in skogen är efter vilka träd som är vanligast. Barrskogar kan delas in i granskog och tallskog. Lövskogar kan delas in i ädellövskog (med träd som bok, ek och lönn) eller triviallövskog (med träd som björk och asp). Om det finns både löv- och barrträd i skogen kan den kallas för blandskog.
Hur ser man skillnad på naturskog och produktionsskog?
Det är stor skillnad på vilka arter du kan se i en naturskog jämfört med en anlagd produktionsskog.
I en naturskog finns det en stor mångfald av mossor, lavar, svampar, blommor, insekter, fåglar och andra djur. Det finns ofta en variation av olika trädslag och träden är ofta i olika åldrar och storlekar. Det finns även döda stående och liggande träd som ger liv till fåglar, insekter och många andra arter. Tillsammans skapar de ett friskt ekosystem.
I en skog som tidigare varit kalhuggen växer oftast bara ett enda trädslag – till exempel gran – och de flesta träden är lika gamla. Det finns sällan döda träd, vare sig som står eller ligger på marken. Det är också ovanligt med luckor och gläntor mellan träden, vilket gör att det kommer in mindre ljus när träden växer upp. I en sådan miljö finns det mindre variation av växter, svampar och djur. Många känsliga arter som finns i naturskogarna kan inte leva i den här typen av skogsplanteringar.
En annan viktig skillnad mellan en naturskog och en anlagd produktionsskog är att naturskogen har ett mycket bättre skydd mot störningar. När skogar drabbas av till exempel stormar, torka och angrepp av insekter gör variationen av arter att naturskogen klarar sig mycket bättre.
Varför finns det så lite urskog och naturskog i Sverige?
I Sverige används en stor del av skogen för att producera papper, virke, biobränsle och andra produkter. Sedan 1950-talet är så kallat trakthyggesbruk det absolut vanligaste sättet att bruka skogen i Sverige. Det betyder att nästan alla träd på en plats tas ner samtidigt och det skapas ett kalhygge. Många arter av svampar, växter och djur som haft sina livsmiljöer i den gamla skogen kan inte överleva på ett kalhygge.
På kalhygget planteras sen plantor av träd från en och samma art, ofta gran eller tall. När plantorna växer upp bildas en skog där de flesta träd är lika gamla. I en sådan skogsplantering finns mycket mindre mångfald av djur och växter än i en urskog eller en gammal naturskog.
Sedan 1950-talet har mer än hälften av skogen i Sverige blivit till kalhyggen minst en gång. Därför finns det få riktigt gamla skogar i Sverige.
Varför finns det skyddade skogar?
Alltifrån insekter och fåglar till ekorrar och björnar behöver skogar för att leva. De hittar både mat och boplatser där. Samma sak gäller många växter och svampar. De hämtar sin näring i skogen och samspelar med andra arter som de behöver för att kunna leva.
Även för oss människor är skogen livsavgörande. Skogens ekosystem renar nämligen luften vi andas och vattnet vi dricker. Dessutom är den hem till många insekter som behövs för att pollinera växter som blir till mat åt djur och människor.
Friska ekosystem i skogen är alltså livsviktigt för livet på jorden.
Det intensiva skogsbruket i Sverige har lett till att nästan tusen arter som lever i skogen är hotade. De har svårt att överleva när deras livsmiljöer försvinner. Därför kan skogar skyddas så att det blir förbjudet eller hårt reglerat att bedriva skogsbruk. Skyddade skogar finns till exempel i nationalparker och naturreservat.
Det är bara en liten del av skogen i Sverige som är skyddad. Fortfarande avverkas naturskogar där många känsliga arter lever.
Ord om skog och skogsbruk
Faktafrågor för skolor
Diskussionsfrågor för skolor
Så tycker Naturskyddsföreningen
Det svenska skogsbruket måste ställas om i grunden och mer skog måste skyddas. Idag används skogens ekosystem på ett sätt som hotar den biologiska mångfalden och gör skogen och skogsbruket dåligt anpassade för klimatförändringar.
Naturskyddsföreningen vill därför att:
- 30 procent av skogen ges ett långsiktigt och säkert skydd
- skogsbruket ställer om till ett naturnära skogsbruk. Det betyder att skogen ska brukas varsamt och utifrån ekosystemets naturliga förutsättningar.