7 tips för en hållbar garderob

Vårda, handla secondhand, gå med i en vandrande klädkasse, “upcykla” eller hyr. Med kreativitet och omsorg bidrar du till ett mer hållbart mode och en bättre värld. Här är sju enkla och roliga sätt att få en hållbar och miljövänlig garderob.

Ett av de absolut lättaste sätten att skaffa sig en hållbar garderob är att se till de plagg du har används, av dig eller andra. 80 procent av plaggets miljöpåverkan uppkommer under produktionen, så låt inte dina kläder ligga oanvända utan aktivera din garderob.

Naturskyddsföreningen arbetar för att nya kläder ska produceras på ett miljömässigt hållbart sätt, men också för att ge kläderna som redan finns ett mycket längre liv. Sedan flera år tillbaka anordnar vi till exempel en årlig Klädbytardag.

Här är våra 7 bästa tips för en hållbar garderob:

1. Rensa i klädhögarna

Ta ut allt ur garderob, lådor och förråd. Blir det övermäktigt att ta allt på en gång kan du ta det i omgångar. Organisera i olika högar – ska kläderna sparas, säljas, skänkas, bytas, lånas ut, sys om eller lagas? Gör en egen hög för de plagg du är osäker på, kanske kan dessa användas i garderobsutmaningen nedan? Byt dem på en klädbytardag eller varför inte starta en lånegarderob på jobbet eller i en facebookgrupp?

Det som ska sparas kan du stryka, vika i ordning och lägga in i garderoben eller häng upp på galgar.

Är din spara-hög full med plagg du inte använt på ett tag? Var hård mot dig själv. Låt även de kläderna ingå i en garderobsutmaning. Det är bättre att ge bort dem eller sälja än att låta oanvända kläder ligga kvar i garderoben.

2. Gör en garderobsutmaning

En garderobsutmaning är ett utmärkt sätt att fixa din osäker-hög. Välj ut tio plagg att ha i tio dagar och kombinera på nya sätt. Det fungerar strålande även om du jobbar hemma. Nu kommer du upptäcka om du verkligen gillar dina plagg eller om du ska lämna dem vidare till någon annan. Inspirera gärna andra och berätta om din utmaning på Instagram. Tagga dina inlägg med #tioplaggtiodagar och #garderobsutmaning.

3. Ta väl hand om dina kläder

Om du vårdar dina kläder så håller de längre. Vädra ofta. Tvätta i rätt temperatur och inte för ofta. Hängtorka gärna. Om ett plagg går sönder – gå tillbaka till affären och reklamera så att tillverkaren blir medveten om att kvalitén är dålig.

Ta hand om dina favoritplagg och se till att dom håller länge. Ställ i ordning en vädringsgarderob i fönstret, på balkongen eller uteplatsen. Att vädra sina plagg är ett bra alternativ till att tvätta dom. Putsa skorna och noppa tröjor och koftor.

Laga de plagg som har gått sönder eller sy om till något nytt. För finare kläder kan det vara värt att anlita en skräddare.:

4. Återbruka/upcykla

Kanske din gamla tröja enkelt kan sys om till en väst, en skjorta bli till en ny topp eller så får ett gammalt blommigt lakan liv igen som en sommarklänning eller en kimono?

Genom “upcykling” eller återbruk, förlänger du inte bara livet på gamla tyger utan får även utlopp för din kreativitet. Det finns flera Facebookgrupper på temat där man kan få tips och inspiration.

5. Byt kläder med andra

Varje vår utlyser Naturskyddsföreningen en nationell Klädbytardag. Finns det ingen klädbytardag på din ort? Varför inte själv ordna en klädbytardag med dina vänner, grannar eller kollegor? En klädbytardag kan göras hur stor eller liten som helst, det är du som lägger ribban.

Du kan fortfarande byta kläder med dina grannar utan en klädbytardag genom att starta en vandrande klädkasse. En vandrande klädkasse fungerar riktigt bra till barnkläder men är också ett bra sätt för vuxna att byta kläder. Ange en storlek för varje kasse, fyll den med några plagg och låt de sedan vandra mellan grannarna eller kompisgänget som får ta och lämna plagg i kassen.

En bra grundregel kan vara att man inte får lämna mer än vad man tar om kassen är full. Låt någon ansvara för kassen och rensa ut den på kläder som ingen tagit på länge.

6. Hyr eller abonnera kläder  

Använd utan att äga! Känns det fortfarande som att något saknas i garderoben? Då kan ett mer hållbart alternativ till att köpa nytt vara att hyra. På bara det senaste året har flera nya tjänster för att hyra kläder etablerats i Sverige. En del är prenumerationer, där man får ett visst antal plagg i månaden, som man sedan köper eller lämnar tillbaka.  

7. Köp färre och bättre kläder

Minska antalet nyinköp och köp kläder av bra kvalitet. Köp bara det du behöver och som du verkligen kommer att använda. För att mode ska bli långsiktigt hållbart krävs en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt. Läs mer i rapporten Monstret i Garderoben.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 11

Relaterat innehåll