9 tips: Uppdatera garderoben med hållbart mode

Vårda, handla secondhand, gå med i en vandrande klädkasse, “upcykla” eller hyr. Här kommer tips på hur du kan garderoben ett ansiktslyft – utan att köpa nytt.

Ett av de absolut lättaste sätten att skaffa sig en hållbar garderob är att se till de plagg du har används, av dig eller andra. 80 procent av plaggets miljöpåverkan uppkommer under produktionen, så låt inte dina kläder ligga oanvända utan aktivera din garderob.

Fräsch garderob i tre steg:

1. Börja med att rensa i klädhögarna

Ta ut allt ur garderob, lådor och förråd. Blir det övermäktigt att ta allt på en gång kan du ta det i omgångar. Organisera i olika högar – ska kläderna sparas, säljas, skänkas, bytas, lånas ut, sys om eller lagas?  Gör en egen hög för de plagg du är osäker på, kanske kan dessa användas i en garderobsutmaning? Byt dem på en klädbytardag eller varför inte starta en lånegarderob på jobbet eller i en facebookgrupp?  

Festplagg används ju oftast inte jättemycket, genom en lånegarderob kan fler få glädje av dem.  

Är din spara-hög full med plagg du inte använt på ett tag? Vad hård mot dig själv. Låt även de kläderna ingå i en garderobsutmaning. Det är bättre att ge bort dem eller sälja än att låta oanvända kläder ligga kvar i garderoben. 

Här kan du lämna hela och trasiga kläder: 

Här kan du lämna hela och rena kläder: 

2. Vårda

Det som ska sparas kan du stryka, vika i ordning och lägga in i garderoben eller häng upp på galgar. Ta hand om dina favoritplagg och se till att dom håller länge. Ställ i ordning en vädringsgarderob i fönstret, på balkongen eller uteplatsen. Att vädra sina plagg är ett bra alternativ till att tvätta dom. Putsa skorna och noppa tröjor och koftor.

3. Laga

Lär dig sy i en knapp eller hur man lagar ett hål på jeansen. Har du plagg som du vill sy om, men känner dig osäker på hur? Ta hjälp av en skräddare eller sömmerska. På sajten fixagrejen.nu finns ännu fler tips på hur man tar tillvara på sina kläder.

När du rensat klart:

4. Återbruka/upcykla

Kanske din gamla tröja enkelt kan sys om till en väst, en skjorta bli till en ny topp eller så får ett gammalt blommigt lakan liv igen som en sommarklänning eller en kimono? Genom “upcykling” eller återbruk, förlänger du inte bara livet på gamla tyger utan får även utlopp för din kreativitet. Det finns flera Facebookgrupper på temat där man kan få tips och inspiration. 

5. Gör en garderobsutmaning

En garderobsutmaning är ett utmärkt sätt att fixa din osäker-hög. Välj ut tio plagg att ha i tio dagar och kombinera på nya sätt. Det fungerar strålande även om du jobbar hemma. Nu kommer du upptäcka om du verkligen gillar dina plagg eller om du ska lämna dem vidare till någon annan. Inspirera gärna andra och berätta om din utmaning på Instagram. Tagga dina inlägg med #tioplaggtiodagar och #garderobsutmaning.

6. Byt kläder med varandra

Varje vår utlyser Naturskyddsföreningen en nationell Klädbytardag. Finns det ingen klädbytardag på din ort? Varför inte själv ordna en klädbytardag med dina vänner, grannar eller kollegor? En klädbytardag kan göras hur stor eller liten som helst, det är du som lägger ribban.  

Du kan fortfarande byta kläder med dina grannar utan en klädbytardag genom att starta en vandrande klädkasse. En vandrande klädkasse fungerar riktigt bra till barnkläder men är också ett bra sätt för vuxna att byta kläder. Ange en storlek för varje kasse, fyll den med några plagg och låt de sedan vandra mellan grannarna eller kompisgänget som får ta och lämna plagg i kassen. 

En bra grundregel kan vara att man inte får lämna mer än vad man tar om kassen är full. Låt någon ansvara för kassen och rensa ut den på kläder som ingen tagit på länge.

Här kan du byta kläder online:  

7. Gör ett lappsystem

Myrorna och Beteendelabbet har tagit fram smarta märkningslappar för när plaggen i garderoben senast användes. Tanken är få folk att inse hur lite kläderna används: sju av tio svenskar använder bara hälften, eller mindre, av kläderna i sin garderob. Med lappar som berättar när plagget senast användes eller hur många gånger är det lättare att avgöra om plagget ska få ligga kvar i garderoben. Du kan göra egna lappar till din nyrensade garderob.

8. Begagnat – men nytt för dig 

Blev det för tomt i garderoben? Fundera först noga igenom vad som saknas för att undvika onödiga spontanköp. Upptäck sedan dina närmsta second handbutiker. Många second handbutiker har börjat med e-handel och det finns ett flertal appar och sajter som säljer plagg att återälska.

Här kan du handla second hand online (i urval)  

9. Hyr eller abonnera kläder  

Använd utan att äga! Känns det fortfarande som att något saknas i garderoben? Då kan ett mer hållbart alternativ till att köpa nytt vara att hyra. På bara det senaste året har flera nya tjänster för att hyra kläder etablerats i Sverige. En del är prenumerationer, där man får ett visst antal plagg i månaden, som man sedan köper eller lämnar tillbaka.

Tjänster för att hyra kläder:

Hyr barn- eller mammakläder:

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 10

Relaterat innehåll