Få bort fläckar från eller laga hål i soffan

Har du fått fläckar i soffan? Eller kanske ett tråkigt hål i soffklädseln? Lugn, här hittar du enkla tips på hur du rengör en smutsig soffa och lagar små hål i tygsoffan.

Så rengör du en smutsig soffa

Om du spiller något i din soffa är det bäst att göra något så snabbt som möjligt, eftersom fläckar lättast går bort när de är färska.

Rengör avtagbar klädsel:

 • 1
  Ta av klädseln och lägg en torr handduk bakom fläcken.
 • 2
  Pressa rikligt med varmt vatten genom tyget tills fläcken försvinner.
 • 3
  Undvik att gnugga eftersom du då kan gnugga in fläcken i tyget.
 • 4
  Om fläcken inte försvinner helt går du vidare med fläckborttagningsmedel och/eller tvätt i maskin.

Rengör stoppad möbel:

 • 1
  Försök pressa bort fläcken med en fuktig trasa. Men var försiktig med hur mycket vätska du använder, så att stoppningen inte blir fuktig och skadad.
 • 2
  Om fläcken inte försvinner går du vidare med fläckborttagningsmedel.
 • 3
  Eftertorka med en fuktig trasa för att få bort rengöringsmedel från tyget och låt soffan slutligen självtorka (öppna fönster för att korta torktiden).
Kom ihåg att använda miljömärkta produkter när du rengör soffan.

Använd miljömärkta produkter

Använd miljömärkta fläckborttagningsmedel som är till för textilier för att "punktbehandla" fläckar. Kom ihåg att alltid testa fläckborttagningsmedel på en dold liten yta av möbeln först (till exempel under dynorna), eftersom det finns risk för att tygerna missfärgas och förstörs av medlen. Om du inte har något fläckborttagningsmedel hemma kan du blanda eget. Använd nio delar vatten, en del ättika och tillför eventuellt lite flytande tvättmedel.

Observera att vissa textilier inte klarar vatten utan ska lämnas till kemtvätt både för fläckborttagning och rengöring. Det är därför viktigt att ta reda på vilka tvättråd som gäller. En ring med ett P betyder ”endast kemtvätt”. Om du inte hittar något tvättråd kan du kontakta tillverkaren för att få reda på vad som gäller, eller testa att behandla en liten dold yta med vatten och vatten/fläckborttagningsmedel.

Så lagar du hål i tygsoffan

Har du fått ett litet hål i din tygsoffa? Det går att fixa enklare än man tror. Och du behöver inte ens sy, bara limma.

Gör så här:

 • 1
  Klipp ut en bit vanligt bomullstyg att ha som underlag till lagningslappen. Klipp rundade hörn så är det enklare att stoppa ner lappen slätt. Peta ner bomullslappen i hålet med hjälp av en pincett, och tryck försiktig in kanterna.
 • 2
  Leta upp en bit tyg någonstans på soffan där det inte syns att du klipper lite, till exempel på sofframen. Detta är lagningslappen. Var noga när du klipper till tygbiten, så att den precis passar i hålet. Om det är mönster i tyget, försök klippa så att lappen mönsterpassas.
 • 3
  Ta textillim på en tandpetare eller stor nål och stryk försiktig på det på bomullstyget, där du sen ska fästa lagningslappen.
 • 4
  Ta din lapp med sofftyget och tryck försiktigt fast den med en pincett. Pressa med en bok eller något hårt ett par minuter för att limmet ska fästa riktigt bra.

Se steg för steg hur du lagar hål i soffan:

jlWdygORK5I poster image
skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll