Laga trasiga jeans

Om du får hål i dina älsklingsjeans betyder det inte att det är dags att slänga dem. Det finns många sätt att laga och rädda jeans på.

En diskret lagning utan lapp:

 • 1
  Klipp ut en bit tunn väv (till exempel från ett gammalt lakan) eller en bit jeanstyg, som är större än hålet.
 • 2
  Nåla fast eller tråckla (sy med stora provisoriska stygn) fast väven på insidan av jeansen.
 • 3
  Vänd jeansen åt rätt håll och sy sedan med maskin (raksöm eller sicksack) fram och tillbaka över hålet tills det ser bra ut och är helt lagat. Välj sytråd i samma nyans som tyget, hellre en nyans mörkare än en som är ljusare (om du inte vill att lagningen ska synas förstås).
 • 4
  Klipp bort eventuell tråckeltråd.
En jeansen diskret lagning utan lapp.

Bild 1 av 2 Nåla fast en tygbit på insidan av jeansen.

En jeansen diskret lagning utan lapp.

Bild 2 av 2 Sy sedan med maskin fram och tillbaka över hålet tills det ser bra ut och är helt lagat.

Tips! Vlieseline är utmärkt att använda vid en sådan här lagning, eftersom det ger extra styrka till det trasiga materialet. Vlieseline är ett material med klister på ena sidan som man stryker fast på baksidan av tyget. Det finns också dubbelhäftande varianter (vliesofix) som placeras mellan lagningslapp och hål. Köps på metervara i vanliga tygaffärer. Klipp ut en bit större än hålet och lägg över hålet på avigsidan.

Obs! Glöm inte att kolla så att limsidan ligger neråt mot tyget när du stryker på lappen, för att undvika att vlieselinet klistrar fast i strykjärnet. Dubbelhäftande material har skyddspapper på ena sidan så att du kan stryka i två omgångar; först i det ena tyget, sedan drar du bort pappret och stryker fast lappen i det andra tyget.

Lagning med färdiga lappar:

 • 1
  I de flesta sybehörsaffärer finns det färdiga, påstrykningsbara lappar. Välj mellan enfärgade lagningslappar i jeanstyg och andra färger eller lappar med figurer och mönster på.
 • 2
  Placera lappen på framsidan över hålet och stryk fast den över ytan med ett strykjärn. Om du vill kan du sy runt kanten så att den sitter extra bra.
Laga jeansen med färdiga lappar.

Bild 1 av 1 Om du vill kan du sy runt kanten så att den sitter extra bra.

ddx0juQxvvY poster image

Laga jeansen med Sashiko:

 • 1
  Placera en lapp på insidan eller utsidan av materialet efter egen smak. Nåla eller tråckla fast. I grenen av ett par byxor kan man testa att inte använda någon lapp alls, för att undvika en klumpig lagning.
 • 2
  Sy med kaststygn fram och tillbaka. Se till att du går en bit utanför lappen och inte bara syr över själva hålet.
 • 3
  Om du vill sy mönster finns en uppsjö av tips att få på nätet.
Laga jeansen med Sashiko

Bild 1 av 2 Sy med kaststygn fram och tillbaka.

Laga jeansen med Sashiko

Bild 2 av 2 Ett tips är att välja en lite grövre tråd eftersom det är meningen att stygnen ska synas tydligt.

Sashiko är en gammal japansk sömnadsteknik som från början användes för att laga kläder och andra textilier. Tekniken innefattar både kaststygn och broderier i vackra mönster. Det finns massor av olika sätt att gå till väga på, beroende på hur mycket tid och jobb du vill lägga ner på lagningen.

Den klassiska sashikotekniken är förlåtande och ska se lite slarvig och inte så perfekt ut. Oftast används vit bomullstråd, men det är valfritt att använda vilken typ av tråd och färg du vill. Ett tips är att välja en lite grövre tråd eftersom det är meningen att stygnen ska synas tydligt.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 2

Relaterat innehåll