Så gör du din jordkällare till ett hem för fladdermöss

En mörk och fuktig jordkällare, det är ett drömhem för en fladdermus. Tyvärr är många jordkällare idag förfallna och oanvändbara – för både människa och fladdermus. Men, det går att fixa jordkällaren så de fridlysta fladdermössen får en säker plats att gå i dvala på över vintern. 

Fladdermöss har under många sekel levt tillsammans med och gynnats av människan. Jordkällare där man förvarar potatis, rotsaker och konserver – och som förr var vanliga – fungerade ofta som en skyddad övervintringsplats för fladdermöss att gå i dvala på. Det gjorde också stora gamla ihåliga träd i odlingslandskapet som nu, liksom jordkällarna, blir mer ovanliga. De här förändringarna drabbar fladdermössen som förlorat många av sina bästa övervintringsplatser. Alla svenska fladdermöss är fridlysta och nästan hälften av de svenska arterna är rödlistade. Vi kan hjälpa dem och se till att de kan hitta sovplatser för vintern. 

Hjälp en fladdermus, rusta din jordkällare 

Jordkällaren var en nödvändig del av varje lantligt hushåll under 1800- och 1900-talen. Den är fortfarande oöverträffad när det gäller vinterförvaring av potatis och andra rötter, frukt, sylt och konserver. Den är också en perfekt bostad för fladdermöss där de kan gå i dvala över vintern. När dörrar och dörrposter murknar och när källaren inte längre är tät, kan frostgrader spränga sönder valv och murbruk. Otäta jordkällare håller inte vinterkylan ute och fungerar varken för potatis eller för fladdermöss. Med jordkällarna försvinner både ett kulturhistoriskt arv och en del av den biologiska mångfalden. 

Gör så här för att fladdermöss ska trivas i din jordkällare:

Fixa dörren

Så de kan komma ut och in i källaren. Ta bort nät i ventiler eller se till att det finns en liten springa på 5 x 1 cm ovanför eller under dörren – det räcker! Finns det ventilationsrör så är de utmärkta dörrar för fladdermus. Tänk på att plaströr måste göras lite skrovliga på insidan så att fladdermössen får fäste med klorna, annars kan de inte klättra ut, och blir kvar i källaren och svälter ihjäl. Rostiga metallrör eller cement- och tegelrör fungerar också bra, det räcker med små dimensioner. De flesta fladdermöss är inte längre än 5 centimeter och bara några centimeter breda. 

Släck lampan!

Ljus skrämmer garanterat bort alla fladdermöss från källaren, både utanför och inuti. Tänd bara vid behov – fladdermössen kan vänja sig om du bara tänder tillfälligt.  

Värm inte upp källaren

Temperaturen är naturligt rätt för fladdermusen, både sommar och vinter. Fladdermöss gillar inte ens några få graders skillnad. Det gör inte potatisen heller. 

Andas inte på fladdermössen

Och rör dem inte. Då vaknar de upp ur sin dvala och bränner energi i onödan. Att lysa några sekunder med en ficklampa kan fungera. Men var försiktig! 

Fladdermössen rör inte maten i jordkällaren

Under vinterns dvala äter de inte och skitar därför inte heller ner. Normal användning av jordkällaren stör inte övervintrande fladdermöss. Men tänk på att ha maten i behållare så att inte mössen kommer åt. 

Inga kalas i jordkällaren

Under vintern bör man undvika aktiviteter som kan värma upp källaren. Människoröster är ett mindre problem, eftersom de ljuder på frekvenser som fladdermöss inte hör. Under sommarhalvåret behöver man inte ta någon annan hänsyn till fladdermöss än att låta bli belysning utanför och inuti. 

Öppna på våren!

Det går, om man behöver, att stänga till källaren lite extra då det är som kallast – bara man kommer ihåg att öppna igen i god tid på våren så att dina fladdermöss kan hitta ut igen. 

Fakta om fladdermöss: 

  • Det enda däggdjuret som kan flyga. 
  • Den näst artrikaste däggdjursgruppen (bara gnagare är fler) 
  • Alla fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986 och fem arter finns på rödlistan. Man får inte störa fladdermöss eller ta bort dem utan tillstånd. 
  • De orienterar sig med ekopejling – de skickar ut ljud och lyssnar på hur ljudet studsar. Det går på bråkdel av en sekund.  
  • En fladdermus kan äta 4 000–7 000 myggor på en natt. 
  • De får bara en unge per år och kan bli över 20 år gamla. 
  • I Sverige finns 19 fladdermusarter. 12 arter är med på rödlistan 2020, mer än hälften av dem är utrotningshotade. Främsta anledningar är att de miljöer som de kan leva i har blivit mer sällsynta, så kallad habitatförlust.  

Läs mer: 

  • Mer om fladdermössens biologi och vilka behov de har under andra delar av året finns att läsa i boken Fladdermöss – i en värld av ekon av Eklöf och Rydell (2015, Hirschfeld) 

Tipsen är hämtade ur skriftenSläpp in fladdermössen i jordkällaren! skriven av Jens Rydell och Isak Isaksson för Naturskyddsföreningen, med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket (Alvins fond). Den togs fram som ett komplement till de praktiska handledningarna som länsstyrelserna och museerna gjort för den som vill bygga eller renovera sina jordkällare för att dessutom vara tillgängliga för fladdermöss. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll