Så undviker du miljögifter i pulkabacken och skidspåret

Här finns tips på hur du undviker miljögifter som till exempel PFAS och biocider i sportkläder och utrustning!

1.Välj PFAS-fritt när du köper kläder och skor

Friluftsindustrin använder PFAS för dess vatten- och smutsavvisande egenskaper. Flera friluftsmärken har dock slutat använda högfluorerade ämnen i sina produkter, men långt ifrån alla. Fråga i butiken eller direkt hos tillverkaren om du vill veta om plagget är fritt från PFAS. 

2. Använd impregnering utan PFAS

PFAS är också vanligt i impregneringsmedel som används till kläder och skor. Välj en miljömärkt impregnering om du behöver impregnera din friluftsutrustning.

3. Välj PFAS-fri skidvalla

PFAS används ofta i skidvalla, vilket är dåligt både för den som vallar skidorna och för naturen. Ett förslag att förbjuda alla PFAS i EU har lämnats in, men än så länge får de flesta fortfarande används. Köp endast PFAS-fri (fluorfri) valla och fråga i butiken om du är osäker. Om du har du gammal valla i förrådet ska det lämnas till återvinning som farligt avfall.

4. Undvik kläder som sägs vara luktfria eller antibakteriella

Antibakteriella ämnen (biocider) används för att förhindra bakterietillväxt och motverka svettlukt i kläder. De är inte bara bakteriedödande utan kan också skada vattenlevande organismer och bidra till antibiotikaresistens.

5. Använd det du har!

Använd din utrustning så länge som möjligt och handla gärna begagnat. Det är under produktionen som mest miljögifter släpps ut, så ju längre du kan använda dina friluftskläder, desto bättre. Att laga, återanvända och köpa begagnat är bra för både planeten och plånboken. 

Om du vill veta vad produkterna innehåller kan du fråga i butiken eller vända dig direkt till tillverkaren. Högfluorerade ämnen, PFAS, kan också gå under andra benämningar som PFC och fluorkarboner. När det gäller valla pratar man ofta om fluor  (inte att förväxla med fluor som finns i exempelvis tandkräm!).

Stoppa PFAS!

Vår tids värsta miljögift finns nästan överallt idag. Skriv på vår namninsamling och hjälp oss stoppa PFAS.

Skriv på här
Gillas av 2

Relaterat innehåll