operation: rädda bina
Ekofika för bina!
Det är dags att påminna om att eko gör skillnad för bina, eftersom det används mindre kemiska bekämpningsmedel inom ekologisk odling. Varför inte göra det med en trevlig fikastund?
inspiration och tips
Så här kan du göra
Här är några förslag på aktiviteter
Få igång snacket
Dela ut ekofika-korten med frågor och svar om bin. Om det är en mindre grupp kan alla diskutera tillsammans. Om ni är många kan ni dela upp er i mindre grupper och diskutera i bikupor, ta ett par kort per grupp. Låt deltagarna läsa frågan på framsidan och prata om vad de tror att svaret är. På baksidan finns fakta som svarar på frågan.
Beställ material
Dela gärna ut broschyrer och affischer och recept på ekologisk fika. Ekofika-kort, Affischer och foldern är kostnadsfritt att beställa för Naturskyddsföreningen medlemmar och kretsar, så långt lägret räcker.
Bjud in en sakkunnig
Bjud gärna in en sakkunnig från exempelvis din krets, som kan ge en kort föreläsning om bin och ekologisk konsumtion.
recept
Mumsig morotskaka
Detta är en aning modifierad version av Leila Lindholms recept.
DU BEHÖVER
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk ekologiskt vaniljsocker
3 tsk ekologiskt bakpulver
1 1/2 tsk ekologisk kanel (malen)
1 tsk ekologisk kardemumma (malen)
1/2 tsk ekologisk ingefära (malen)
1 nypa salt
1 1/2 dl ekologisk solrosolja
4 1/2 dl ekologiska morötter (rårivna)
Cream Cheese Frosting
60 g ekologiskt smör (rumsvarmt och mjukt)
4 dl ekologiskt florsocker
1 tsk ekologiskt vaniljsocker
Skal av 1 ekologisk lime
100 g ekologisk färskost
Kristyrmorötter som dekoration (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
- Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
- Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt morotskakan svalna.
Frosting
- Vispa alla ingredienser krämigt.
- Bred frostingen över morotskakan.
- Dekorera med kristyrmorötter.
Servera morotskakan på ett fint tårtfat.
recept
Chokladbollar
Detta är en lätt modifierad version av Per Morbergs recept.
200 g ekologiskt margarin (eller smör)
2 dl ekologiskt strösocker
6 dl ekologiska havregryn
2 tsk ekologiskt vaniljsocker
1 msk ekologisk kakao
3 msk Kung Markatta Eko Chokladdryck el. liknande
4 msk ekologiskt kaffe, kallt starkt (kan uteslutas)
ekologiskt pärlsocker eller kokosflarn, för rullning
GÖR SÅ HÄR
- Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.
- Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.
- Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.
Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.
Viktiga varor att välja eko – för världens bin
Är det möjligt att ett bekämpningsmedel som är förbjudet i Sverige ändå kan användas vid odling av de varor som säljs i våra matbutiker?