Operation: rädda bina

Rädda bina: Stoppa gifterna!

Visste du att trädgårdsväxter som marknadsförs som bivänliga i själva verket är fulla av miljögifter som är farliga för bin? Var med och kämpa för våra vilda trädgårdsmästare!

Bilden visar en stiliserad illustration med en gul bakgrund. I mitten finns en krukväxt i en enkel kruka. Växten har ett stort blad och en blomma som ser ut att vara gjord av ett dödskalle-motiv. En annan blomma, som ser ut att vara en bild i en bildram, hänger från en av växtens böjda stjälkar. Bildramen har ett hjärta i mitten. Under krukan syns fyra små dödskallar utspridda på marken. Designen är minimalistisk och använder endast svart och gult.

Ny undersökning: 53 av 54 "bivänliga" plantor innehåller bekämpningsmedel som kan skada bin. Som miljömedveten trädgårdsodlare är det lätt att känna sig lurad!

Och det här är inte ett litet problem: Svenska blomsterhandlare och handelsträdgårdar omsätter ca 5 miljarder kronor varje år.

Handeln måste ta ansvar för att skadliga och olagliga bekämpningsmedel inte används på plantorna som de säljer. Skriv på för bättre märkning och strängare regler så att vi kan odla bivänligt utan att sprida gifter i miljön! 

ny rapport

Bekämpningsmedel på bivänliga växter

Vi har låtit analysera hur mycket bekämpningsmedel som finns på växter som marknadsförts som "bivänliga". Vi hittade sammanlagt 68 olika bekämpningsmedel på alla plantor utom en. Däribland ämnen som är skadliga både för bin, människor och vattenlevande organismer.

Frågor och svar om bekämpningsmedel på trädgårdsväxter

Vad händer med företag som sålt plantor med förbjudna ämnen? Om jag tar på en växt med bekämpningsmedel, får jag det på mig då? Här hittar du vanliga frågor och svar!

Bilden visar en färgglad blomstermarknad eller plantskola. I förgrunden ser vi flera krukor med olika sorters bivänliga blommor, bland annat röda blommor med gult centrum och gröna blad, samt rosa calla liljor. Bakom dessa finns fler blommor i olika höjder och färger, inklusive lila, gula och orange nyanser. I bakgrunden syns en del av en röd och en blå trästruktur, troligen försäljningsstånd eller skjul, och några trädgårdsredskap. Atmosfären verkar vara livlig och inbjudande för trädgårdsentusiaster.

Miljömärkning av trädgårdsväxter

Vilka miljömärkningar finns för trädgårdsväxter och vad innebär de? Här får du hjälp att hitta rätt så att du kan välja blommor som är bivänliga på riktigt.

Stöd insamlingen för bina

Sveriges vilda bin står inför en kritisk tid. Deras livsmiljö krymper, populationen minskar och hoten mot deras överlevnad blir alltmer akuta. Därför har vi startat en insamling till bina, du kan hjälpa oss att nå målet genom att ge en gåva!

Bilden visar en kvinna och ett barn som odlar tillsammans utan gifter i en trädgård. Kvinnan, som har blont hår och bär rosa trädgårdshandskar, ler och sträcker sig mot en kruka med blommor. Hon ser ut att vara i 50-årsåldern och har på sig en randig tröja med rosa och vita ränder samt rosa byxor. Barnet, som är suddigt i förgrunden och verkar vara i förskoleåldern, bär hängselbyxor och håller i en liten spade eller trädgårdsredskap. De verkar vara i färd med att plantera eller sköta om växter i krukor, och det är en solig dag med grönska i bakgrunden. Atmosfären är avslappnad och ser ut att vara en trevlig stund i trädgården.

Så kan du odla giftfritt

För att skapa en trädgård fri från bekämpningsmedel finns det olika saker du kan göra. Här har vi listat några sätt att odla giftfritt.

Närbild på två händer som planterar bivänliga växter för en plantloppis

Tips: så fixar du en plantloppis!

Med en egen plantloppis eller plantbytardag får du och andra tillgång till obesprutade växter som är bivänliga på riktigt!

Kvinna sprejar rosor i trädgården.

Har du förbjudna växtskyddsmedel hemma?

I oktober förbjöds 2021 förbjöds flera växtskyddsmedel för användning i trädgård. Här kan du se vilka de är, och vad du ska göra med dem. Dessutom tipsar vi om hur du sköter din trädgård utan bekämpningsmedel.

Svenskmiljö,Äpplen,Äppelträd,Sommar,Frukt,Äpple, himlen, blå, grön, löv, varm

Utan bin ingen mat?

Pollinering är gratis, men värt miljarder. Den är viktig för maten vi äter och för stabila ekosystem. När bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Kan du tänka dig en värld utan bin?

Besprutning med kemiska bekämpningsmedel.

Åtta frågor och svar om kemiska bekämpningsmedel

Varför används kemiska bekämpningsmedel och hur dåliga är de för miljön egentligen? Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om kemiska bekämpningsmedel, eller växtskyddsmedel som de också kallas.

Tävling

Tävling: vad vet du om bin?

Svara rätt på på fem frågor om bin så kan du vinna ett presentkort från Houdini!

Gör som bina: välj ekologiskt!

företag

Gör skillnad som företag

Tillsammans kan vi skapa de åtgärder som behövs för att rädda våra livsviktiga pollinatörer och som företag spelar ni en viktig roll. Genom att bli stödföretag, ge en företagsgåva eller bli kampanjpartner är ni med och stödjer arbetet för bin och biologisk mångfald.

operation: rädda bina

Om kampanjen

Operation: Rädda bina är en satsning av Naturskyddsföreningen med målsättningen att öka kännedomen kring binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden. Läget för vilda bin och andra pollinatörer är akut. I Sverige är en tredjedel av våra 270 vildbiarter på väg att försvinna. Matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Vi är alla beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av dem. Operation: Rädda bina lanserades 2019 som ett svar på det allvarliga läget. Genom kampanjen har redan tiotusentals människor engagerat sig för bin och andra pollinatörer.