Operation: rädda bina

Rädda bina: Stoppa gifterna!

En tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna! Bina är livsviktiga, för utan pollinatörer är vår matförsörjning hotad. Kemiska bekämpningsmedel är ett av de allvarligaste hoten mot bina. Var med och kämpa för våra bin, stoppa gifterna! 

Brevet till politikerna:

av 30 000 bi-vänner

Hej politiker!
Du är en av de folkvalda som har chansen att påverka miljögifterna i Sverige och EU. Just i år, 2023, finns en unik chans för er att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel.

Användningen av kemiska bekämpningsmedel inom jordbruket ökar i Sverige. Detta trots att forskningen visar att vi befinner oss i en naturkris. Den intensiva användningen av kemiska bekämpningsmedel är ett av de största hoten mot våra pollinatörer.

Det är nu, under din tid vid makten, som förslaget till en förordning om hållbar användning av växtskyddsmedel ligger på bordet. Därför måste ni, EU-parlamentariker och ministrar, agera nu!

Läs hela brevet här

✓ Jag skriver såklart under brevet för bina!

Skicka
Besprutning med kemiska bekämpningsmedel.

Åtta frågor och svar om kemiska bekämpningsmedel

Varför används kemiska bekämpningsmedel och hur dåliga är de för miljön egentligen? Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om kemiska bekämpningsmedel, eller växtskyddsmedel som de också kallas.

Woman and baby farmers picks fresh oranges from a green tree in sunny day. Oranges growing on tree orchard, Mugla, Turkey. Orange plantation. Organic harvesting. Natural vitamins.

Nytt lagförslag: Minskad användning av bekämpningsmedel i EU

Dagens intensiva jordbruk och den höga användningen av kemiska bekämpningsmedel är ett av de största hoten mot våra vilda bin och andra pollinatörer. Nu finns ett nytt förslag som ska minska användningen av bekämpningsmedel inom EU.

Fröpåse Ängsblommor

Swisha en blomsteräng till en vän

Swisha en fröpåse med vackra ängsblommor till en vän och stöd samtidigt arbetet för att rädda bina och bevara den biologiska mångfalden.

Ge en gåva till bina

Swisha en gåva till vårt arbete för att rädda bina och bevara den biologiska mångfalden. Ditt stöd behövs!

Rädda bina!
recept, morotskaka, orb, bakning, bakverk, fika

Ordna en ekofika för bina

Det är dags att påminna om att eko gör skillnad för bina, eftersom det används mindre kemiska bekämpningsmedel inom ekologisk odling. Varför inte göra det med en trevlig fikastund?

Happy afro woman celebrating victory while receiving good news on her mobile phone. Technology and success concept.

Tävla och vinn fint pris!

Vad vet du om bin? Svara på fyra frågor om bin och var med i utlottningen av presentkort från Houdini. Lycka till!

blommande vägkant, blåklocka, mur

Så lyckas du med din blomsteräng!

Vad kul att du vill skapa en äng! Det kommer bin, fjärilar och en mångfald av växter att gilla. Här tipsar vi om hur du skapar en äng som liknar de som fanns förr i tiden.

Kvinna sprejar rosor i trädgården.

Har du förbjudna växtskyddsmedel hemma?

I oktober förbjöds 2021 förbjöds flera växtskyddsmedel för användning i trädgård. Här kan du se vilka de är, och vad du ska göra med dem. Dessutom tipsar vi om hur du sköter din trädgård utan bekämpningsmedel.

Svenskmiljö,Äpplen,Äppelträd,Sommar,Frukt,Äpple, himlen, blå, grön, löv, varm

Utan bin ingen mat?

Pollinering är gratis, men värt miljarder. Den är viktig för maten vi äter och för stabila ekosystem. När bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Kan du tänka dig en värld utan bin?

företag

Gör skillnad som företag

Tillsammans kan vi skapa de åtgärder som behövs för att rädda våra livsviktiga pollinatörer och som företag spelar ni en viktig roll. Genom att bli stödföretag, ge en företagsgåva eller bli kampanjpartner är ni med och stödjer arbetet för bin och biologisk mångfald.

operation: rädda bina

Om kampanjen

Operation: Rädda bina är en satsning av Naturskyddsföreningen med målsättningen att öka kännedomen kring binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden. Läget för vilda bin och andra pollinatörer är akut. I Sverige är en tredjedel av våra 270 vildbiarter på väg att försvinna. Matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare.
Vi är alla beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av dem. Operation: Rädda bina lanserades 2019 som ett svar på det allvarliga läget. Genom kampanjen har redan tiotusentals människor engagerat sig för bin och andra pollinatörer.