Åtta sätt att undvika kemikalier hemma

Det är omöjligt att skydda sig mot alla skadliga kemikalier. Men det går att undvika flera av dem. Vi har samlat åtta tips för dig som vill göra en enkel snabbstart. Du gör en miljöinsats, samtidigt som du minskar risken för cocktaileffekter - det vill säga när flera kemikalier tillsammans får en obehaglig hälsoeffekt.

Tjej skär grönsaker
Hemlagad mat på ekologiska grönsaker är en bra start.

Foto / Illustration:

Ulrika Zwenger

1.Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så undvik att värma mat i plast i mikron och servera gärna varm dryck och mat på andra material.  

3. Byt ut husgeråd med non-stickbeläggning

Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av non-stickbeläggning. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

4. Undvik fet fisk från Östersjön

Lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen. Ålen är dessutom akut hotad.

5. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Eller ännu hellre: satsa på ekologiskt eller begagnat, så skonar du även naturen och människor i tillverkningsländerna. 

6. Välj parfymfritt

Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande, påverka fertiliten och störa hormonerna.

7. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.

8. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp. Och när du ändå håller på att rensa badrumsskåpet - kom ihåg att gammal medicin ska till Apoteket.

Fler tips

Skydda dig själv och ditt barn från kemikalier hemma