Vill du fira jul utan palmolja?

Skövling av regnskog och brott mot mänskliga rättigheter. Palmoljan i julgodiset kan lätt lämna efter sig en riktigt bitter eftersmak. Vi ger dig svar på fem frågor om palmolja. 

Det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja och det går faktiskt att fira jul helt utan! Titta bara lite extra på innehållsförteckningen när du handlar mat – finns det palmolja i ett livsmedel så måste det nämligen synas! Det är numera lag på att skriva ut i innehållsförteckningen vilken sorts olja ett livsmedel innehåller. Håll extra koll på pepparkakor, lussekatter och andra bakverk, chokladaskar och snacks – här är palmoljan vanligast. 

1. Jag hittade pepparkakor med ekologisk palmolja, funkar det? 

Grattis, det är bara en väldigt liten del av produktionen som är ekologisk. Den ekologiska odlingen är giftfri. Om den är KRAV-märkt bidrar den inte heller till skövling av regnskog så den får grönt ljus av oss. 

2. Vad säger ni om certifierad palmolja då, är det bra? 

RSPO-märkningen (Roundtable on Sustainable Palm Oil) togs fram som svar på den kritik som växte fram från miljö- och sociala organisationer runt om i världen när det blev känt hur palmoljan produceras. RSPO-certifieringen har lett till en rejäl uppstramning av den palmoljeproduktion som blivit certifierad.  

I november 2018 skärptes kriterierna ytterligare, inte minst för att åtgärda den befogade kritiken rörande avskogningsproblematiken. De nya kriterierna är skarpare i flera avseenden, men det finns fortfarande svagheter som rör miljöaspekter och arbetsförhållanden. Efterlevnaden är också alarmerande bristfällig på många platser, vilket underminerar trovärdigheten för certifieringen. Det här kan du fördjupa dig ännu mer i rapporten Who Watches the Watchmen?2

Det faktum att det rör plantager, i många fall landskapsomdanande och med oljepalmen som enda grödan, gör att produktionen inte bör definieras som ”hållbar” utan snarare som ”mer ansvarsfull”. Det förutsätter såklart också att principer och kriterierna följs. 

3. Spelar det egentligen någon roll om jag väljer bort palmolja? 

Ja, konsumenternas makt är stor. För ett par år sedan sa livsmedelsbranschen att det var ”omöjligt” att göra en pepparkaka utan palmolja utan att den smulade för mycket. Nu finns det flera palmoljefria alternativ i mataffären. Det skulle inte ha hänt utan konsumenternas påverkan. 

Palmoljekonsumtionen behöver minskas för att inte fler och fler plantager ska anläggas. Samtidigt är det viktigt att palmolja inte ersätts med annan olja som kan medföra liknande problem. På EU-nivå pågår ett arbete med att få på plats en lagstiftning som ska se till att import till EU inte bidrar till avskogning globalt. 

4. Det finns risk att jag får choklad i julklapp – bra eller dåligt? 

Tyvärr innehåller flera vanliga märken palmolja. Säg till släkt och vänner redan nu att du deklarerar ditt hem en palmoljefri zon, och tacka vänligt men bestämt nej till choklad och annat med palmolja i. Det finns alternativ! 

Praliner, julgodis, choklad, palmolja, snacks, chokladgodis, julmat, julen, påsk, snacks, chokladask, pralin
Håll koll på chokladaskar,  pepparkakor, lussekatter och andra bakverk. Här är palmoljan vanligast.

5. Hur är det med palmolja i stearinljus? 

Vilken koll, grattis om du har kommit så långt! Stearinljus är bättre ur miljösynpunkt än ljus tillverkade av paraffin som är gjort av fossila råvaror. Välj gärna svanenmärkta stearinljus som inte innehåller palmolja eller PFAD (biprodukt från palmolja) eller fråga i affären eller hos tillverkaren om ljusen tillverkats med palmolja. Flera tillverkare skippar numera palmoljan i sina stearinljus! 

Och du, tack för att du unnar dig och dina kära en riktigt god jul utan bitter bismak! 

Lodjur i snö

Skydda det som inte får försvinna

Allt fler arters överlevnad hotas. Men vi kan fortfarande vända utvecklingen. Ditt stöd behövs för att vi tillsammans ska kunna fortsätta stå upp för naturen.

Ge en gåva
Gillas av 12

Relaterat innehåll