Vill du fira jul utan palmolja?

Skövling av regnskog med unika naturvärden och grova brott mot mänskliga rättigheter kan ge palmoljan en riktigt bitter bismak. Vi ger dig svar på fem frågor om palmolja.

Palmolja finns i massor av saker, bland annat pepparkakor. Men odling av palmolja leder ofta till avskogning och hot mot biologisk mångfald.
Palmolja finns i massor av saker, bland annat pepparkakor. Men odling av palmolja leder ofta till avskogning och hot mot biologisk mångfald.

Det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja och det går faktiskt att fira jul helt utan! Titta bara lite extra på innehållsförteckningen när du handlar mat. Finns det palmolja i ett livsmedel så måste det synas, bra va!? Det är faktiskt lag på att skriva ut i innehållsförteckningen vilken sorts olja ett livsmedel innehåller. Och håll extra koll på pepparkakor, lussekatter och andra bakverk, chokladaskar och snacks här är palmoljan vanligast.

1. Jag hittade kakor med ekologisk palmolja, funkar det?

Grattis, det är bara en väldigt liten del av produktionen som är ekologisk. Den ekologiska odlingen är giftfri och om den är KRAV-märkt bidrar den inte heller till skövling av regnskog. Den får grönt ljus av oss.

2. Vad säger ni om RSPO-certifierad palmolja då, är det okej?

RSPO-märkningen (Roundtable on Sustainable Palm Oil) togs fram som svar på den kritik som växte fram från miljö- och sociala organisationer runt om i världen när det blev känt hur palmoljan produceras.

RSPO är utvecklad av producenter av palmolja, miljö och sociala NGO:s, återförsäljare, investerare och banker.

I november 2018 skärptes kriterierna ytterligare, inte minst för att åtgärda den befogade kritiken rörande avskogningsproblematiken. De nya kriterierna är skarpare, men det finns till exempel fortfarande utrymme för viss avskogning. I tillägg är efterlevnaden alarmerande bristfällig, vilket underminerar trovärdigheten för certifieringen, läs mer i rapporten Who Watches the Watchmen?2.

Det faktum att det rör plantager, i många fall landskapsomdanande, och med en enda gröda; oljepalmen, gör att produktionen inte bör definieras som ”hållbar” utan snarare som ”mer ansvarsfull”, givet att man följer principer och kriterierna.

3. Spelar det egentligen någon roll vad jag gör?

Ja, konsumenternas makt är stor. För ett par år sedan sa livsmedelsbranschen att det var ”omöjligt” att göra en pepparkaka utan palmolja utan att den smulade för mycket. Nu finns det flera palmoljefria alternativ i mataffären. Det skulle inte ha hänt utan konsumenternas påverkan.

4. Det finns risk att jag får en chokladask i julklapp - bra eller dåligt?

Tyvärr innehåller flera vanliga märken palmolja. Säg till släkt och vänner redan nu att du deklarerar ditt hem en palmoljefri zon, och tacka vänligt men bestämt nej till choklad och annat med palmolja i. Det finns alternativ!

5. Hur är det med palmolja i stearinljusen?

Vilken koll, grattis om du har kommit så långt! Stearinljus är bättre ur miljösynpunkt än ljus tillverkade av paraffin. Men välj gärna svanen-märkta stearinljus eller fråga i affären eller hos tillverkaren om ljusen tillverkats av palmolja.

Behöver du fler argument? Lär dig mer om palmolja här.

Här bjuder vi på fler jultips.

Och du, tack för att du unnar dig och dina kära en riktigt god jul utan bitter bismak!

Ge en gåva till miljön och naturen i år!

Välj att stödja ett av våra arbetsområden. Julgåvokort ingår!