Macken (2032)

Lokal för bränsleförsäljning.

Under fossileran var många beroende av bilen. De använde den till och med dagligen. Och när man behövde tanka sin bil med bensin eller diesel, ja, då åkte man till macken!

Macken fanns överallt, ofta längs större vägar. Förutom bränsle sålde de allt man kunde behöva på en bilresa: korv, godis och mobilladdare.

Men när omställningen tog fart på riktigt blev det allt svårare för macken att överleva. Bilresandet fortsatte, men nästan bara för de som inte kunde ta sig fram med tåg, buss eller cykel. Macken tappade många kunder.

När förbudet mot försäljning av fossila drivmedel infördes i Sverige 2030 kom den stora motgången för macken. De första åren överlevde macken på kryphål i lagen (försäljning till lastbilar och för tjänstefordon förbjöds först 2032) men när även dessa täpptes till blev det svåra tider. Macken fortsatte sälja biobränslen, men tillgången var osäker och efterfrågan varierande. De vanligaste kunderna var grannar som behövde bränsle till sina arbetsmaskiner.

Elfordonsboomen förändrade också mycket. Till en början red macken på elvågen och installerade snabbladdare. Men när räckvidden på bilarna blev bättre och tillgången till laddare i hemmen och parkeringshus blev större, frågade många bilägare sig: ”Varför ska jag stå och vänta i tjugo minuter längs en kall motorväg, när jag kan utforska en ny stad eller ta en skogspromenad?”

Laddstationer dök upp på nyligen utvidgade parkeringsplatser i skogsmarker, vilket var toppen för skogsägare som fick nya inkomster. Andra laddade i parkeringshus med goda förbindelser i form av kollektivtrafik. Allt färre stannade till vid macken.

Idag ser man fortfarande macken här och där när man reser runt i landet. Men idag är det de obemannade livsmedelsbutikerna, plantskolorna och mini-muséerna som lockar kunder. Vi rekommenderar speciellt luktmuseet utanför Ludvika där du kan uppleva stanken från det tidiga 2000-talets megastäder!

Icke förnybara energikällor: Energikällor som nybildas mycket långsamt, eller inte alls, och därför kan ta slut här på jorden. Exempelvis fossila bränslen och uran.

Koldioxid (CO2): En växthusgas som bildas vid förbränning eller
förmultning och som tas upp vid fotosyntes. När vi förbränner fossila bränslen ökar halten koldioxid i atmosfären, vilket leder till global uppvärmning.

Denna text är en del av framtidsscenariot och skolmaterialet Bortom fossilsamhället.

Gillas av 4

Relaterat innehåll