Bygg en mesklocka

Hjälp småfåglarna att hitta mat på vintern.

Lämplig tid för genomförande:
VINTER

En mesklocka är smart av flera olika anledningar. Den är lätt att göra, drar inte till sig råttor, är lätt att hänga upp och är snyggare än en talgboll. Dessutom räcker den länge eftersom småfåglarna måste jobba en del för att nå innehållet. Leta rätt på en liten blomkruka, snöre, pinne (längre än krukan), fett (margarin, kokosfett eller liknande som blir hårt när det är kallt), frön (fågelfrön, krossade nötter eller brödsmulor).

Smält fettet i en kastrull och blanda i fröblandningen. Knyt snöret runt pinnen och trä snöret genom krukan med pinnen som stopp. Fåglarna kommer hänga på pinnen och picka i sig maten.
Häll i blandningen i krukan. Se till att ha en plåt under eftersom lite av fettet rinner ut genom hålet. Ställ den utomhus att stelna.
Häng upp mesklockan utanför ett klassrumsfönster eller på en annan plats där det går att se vilka fåglar som besöker den.
Tänk på att inte sätta mesklockan mitt i söderläge då fettet lätt smälter.

Varför? Stannfåglarna, det vill säga de fåglar som stannar i Sverige hela året, kan ha svårt att hitta tillräckligt med mat på vintern särskilt när det är kallt längre tid. Många talgbollar som köps i affären innehåller palmolja som bidrar till skövling av regnskog.

Fler tips på aktiviteter för att gynna djur och växter finner ni i tipssamlingen Gilla och hjälp naturen

Skolmaterial om natur, klimat och miljö

Övningar, faktablad, quiz och annat material till undervisningen.

Till allt skolmaterial
Bli först att gilla!

Relaterade inlägg