Fixa fågelmatning

Bygg en fiffig fröautomat där fåglarna kan komma och mumsa sig mätta under vintern. Här finns ritning och bygginstruktion!

Lämplig tid för genomförande:

VINTER

Vintertid har många småfåglar svårt att hitta mat. Hjälp dem genom att bygga eller sätta upp en fröautomat där de inte trampar i maten. Fågelbord är olämpligt eftersom det ökar risken för smittor
mellan fåglarna. Favoritfödan för de flesta småfåglar är solrosfrön, hampafrön, osaltade jordnötter och talgbollar. Det är enkelt att göra egen fågelmat, till exempel smälta olika slags fett och röra i
havregryn.

Vad äter fåglar? 

Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat en fågel föredrar. Smala näbbar kan pilla fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter lite av varje.

Här är några allmänna tips om fågelmatning:

  • Mata bara fåglarna under vinterhalvåret.
  • Det är viktigt att fåglarna får i sig mycket energi, särskilt om det är kallt. Energirika frön med fleromättade fetter som solros- och hampfrö är bättre än mättat fett som ister och kokosfett.
  • Tänk på att växla mellan olika sorters solrosfrön för att fåglarna inte ska ackumulera kadmium i sina kroppar (vilket kan ge en kronisk toxisk effekt).
  • Variera fåglarnas kost (frön, fallfrukt, äppelskrutt och rönnbär är bra exempel att växla emellan).
  • Köp ekologiskt odlade frön.
  • Mata gärna med sådant som inte har transporterats långväga. Du kan till exempel ladda fågelmataren med vallgräsfrö (svinglar, rajgräs, timotej etc.) och svenskodlat havre, ärtor och linfrö.
  • Du kan också låta blomställningar av sommarblommor och perenner stå kvar över vintern. Kardborre, tistlar, fyrkantig johannesört och rölleka är exempel på växter med frön som fåglarna kan äta. 

Så kan ni bygga en egen fröautomat:


Varför? Många fåglar äter lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt när det är kallt. Därför föredrar många fröätande fåglar riktigt feta frön som solros- och hampfrö. Köper man ekologiskt gynnas dessutom fåglarna där maten odlas.

Fler tips på aktiviteter för att gynna djur och växter finns i tipssamlingen Gilla och hjälp naturen

Bli först att gilla!

Relaterat innehåll