5 viktiga varor att byta till eko i jul

Har du svårt att fylla hela julbordet med ekologiskt? Då kan du börja med ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. Här är julmaten som gör sig bäst ekologisk.

Potatis

När det kommer till kemiska bekämpningsmedel är potatisen en riktig värsting, faktiskt är vår favoritknöl en av de grödor som besprutas mest i Sverige. Så, när du byter till ekopotatis sprids mindre gifter i naturen.

Citrus

Citrusfrukter, som clementiner, satsumas och apelsiner, innehåller nästan alltid rester av bekämpningsmedel. Både cancerogena och misstänkt hormonstörande bekämpningsmedel kan finnas i citrusskal och fruktkött.

Bekämpningsmedlen används i odlingen men också efter skörd för att frukten ska hålla länge och se blank ut i butiken. Välj ekologiska citrusfrukter så slipper du bidra till spridningen av giftiga kemiska bekämpningsmedel.

Kaffe

För några kronor extra kan du få ekologiskt kaffe som odlats utan kemiska bekämpningsmedel. På oekologiska kaffeplantager används annars flera giftiga kemiska bekämpningsmedel. De skadar – och kan i värsta fall döda – natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe, det gör stor skillnad för alla inblandade.

Skinka

Vill du ha julskinka på ditt julbord? Välj då kött från en ekologisk gris som släpps ut för att böka. Grisarna, som annars ofta hålls inne året om, har mer plats och bättre möjligheter till ett naturligt liv. Svenska grisar har det många gånger bättre jämfört med andra länder men trots det gör den ekologiska produktionen stor skillnad för både djuren och naturen.

Krav-grisen får dessutom gå utomhus året om. Under sommarmånaderna får den böka i jord, beta gräs och gyttjebada. Ett roligare grisliv helt enkelt.

Vill du minska på köttet i jul finns många goda alternativ. Här bjuder vi på tre vegorecept som passar fint på julbordet.

Russin

Små, söta och hårt besprutade. I tester från Livsmedelsverket innehöll 80 procent av proverna, totalt hittades rester av 39 olika preparat vindruvor rester av bekämpningsmedel. Här hittar du hela rapporten från Livsmedelsverket.

Men kom ihåg. Det är naturen, arbetarna och människorna som bor nära de hårdbesprutade odlingarna som drabbas hårdast av kemiska bekämpningsmedel.

Så om du vill minska på kemikalietrycket under julen – satsa på ekologiskt när du köper russin, vindruvor, glögg och vin!

Välj gröna julklappar i år!

Ge en julgåva till havet, klimatet, skogen, bina, arbetet mot miljögifter eller ge bort ett medlemskap till en person eller en hel familj. Gåvobevis ingår.