10 tips för att undvika PFAS

PFAS/högfluorerade ämnen är flitigt använda lite varstans i samhället, ändå är kunskapen om deras miljö- och hälsopåverkan låg. Vissa misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och påverka immunförsvaret. Och de är extremt svårnedbrytbara. Faktum är att forskarna är överens om att många PFAS i princip är lika nedbrytbara som gråsten. Tyvärr är de inte lika ofarliga.

PFAS kan finnas i bland annat friluftskläder.

Så här undviker du högfluorerade ämnen i din vardag:

  1. Ät mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar som är fett- och vattenavstötande. Läs mer om PFAS i mat!
  2. Skippa fisk och skaldjur från insjöar och Östersjön.
  3. Köp bakplåtspapper utan PFAS - välj bra miljöval eller svanen för att vara säker.
  4. Undvik stekpannor, kastruller och bakformar med beläggningar av så kallad non-stick (som till exempel Teflon).
  5. Använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn utan non-stickbeläggningar.
  6. Leta efter smink- och andra skönhetsprodukter utan PFAS i. Kolla i innehållsförteckningen efter ord som PTFE, polytef och alla ord som innehåller ”..perfluoro..." och ”...polyfluoro...”. Väljer du miljömärkta produkter slipper du garanterat PFAS.  Läs mer om PFAS i smink!
  7. Använd skidvalla utan fluor. Läs mer om hur du vallar giftfritt!
  8. Köp bilvax och smörjolja till cykeln utan högfluorerade ämnen. Välj miljömärkt, för att vara säker.
  9. Vill du impregnera stövlar, skor eller kläder, använd produkter som inte innehåller högfluorerade ämnen, till exempel av vax eller impregnering märkt med Bra Miljöval eller Svanen.
  10. Undvik att köpa textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor, soffor och tält. En soffa med tvättbart överdrag är oftare fri från PFAS. Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehåller högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta och samtidigt andas. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur – och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa som är vattenavstötande. Begagnade kläder är bättre, eftersom mest PFAS släpps ut i naturen vid produktionen av plaggen.

OBS! Att en produkt är fri från PFOA och PFOS betyder inte att den är fri från PFAS! Var frågvis mot tillverkarna och i affären. Underskatta inte konsumenttrycket – din fråga och ditt val i butik gör skillnad!

Läs mer om PFAS här!

 

Vill du också bli av med miljögifter i vardagen?

Vi vill att alla konsumentprodukter ska vara fria från farliga ämnen.