8 sätt att döda myter om ekologiskt

Du hör dem vid middagsbordet, på festen och i lunchrummet. Påståenden om ekologisk mat som inte verkar helt hundra. Problemet är bara att du inte riktigt vet vad du ska svara. Varsågod, här är dina argument. 

1. Din kompis:  Jag har hört att ekologiskt skulle vara sämre för klimatet. Betyder det att jag ska sluta köpa ekologiskt nu? 

Du:  Absolut inte! Allt jordbruk påverkar klimatet. Det går inte att säga att ekojordbruket är sämre än kemikaliejordbruket för klimatet, då det beror på en rad faktorer som varierar från fall till fall. Det är också viktigt att jämföra eko med oekologiskt utifrån fler aspekter. 

Anledning till att ekologisk produktion är bättre för vår jord beror inte främst på klimatnytta, utan på att ekojordbruket för med sig en rad miljönyttor. När vi tittar på jordbrukets totala miljöpåverkan vinner ekobönderna med hästlängder. De sprider inga kemiska bekämpningsmedel, använder ingen konstgödsel och är bättre för den biologiska mångfalden – vilket är livsviktigt för ekosystemtjänster som pollination, vilket behövs för matproduktionen även i framtiden.

Visste du till exempel att det finns 30 procent fler arter i ekologisk odling? Det bidrar till att göra naturen mer motståndskraftig vid klimatförändringar. Att ekologiskt tillför mindre mängder nytt kväve gör också att utsläppen av lustgas är mindre. 

2. Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är grejen – vi ska handla svenskt! 

Du: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.   

3. Din granne: Jag förstår inte varför ekologiskt ska vara så dyrt! 

Du: Tänk istället att den andra maten är för billig. Om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.   

Det ekologiska jordbruket innebär lite mer kostnader för lantbrukarna vilket är en av förklaringarna till det högre priset. Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  

Vi slänger också en tredjedel av maten, lägger stora summar på kakor och andra tomma kalorier samt köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem.  

Om vi istället ändrar matkassarnas innehåll till mindre men bättre kött, mer grönsaker, mer ekologiskt och slutar slänga mat i onödan kan vi äta mer hållbart utan att det märks i våra plånböcker. 

4. Din bästis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet? 

Du: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat att vingårdarna inte använder sig av kemiska bekämpningsmedel som påverkar vingårdsarbetarna, den biologiska mångfalden och kan lämna rester i ditt vin.   

Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val, även om det skulle vara skeppat från Australien.  

5. Din svärmor: Jag har hört att butikspersonal tar besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och alla larm litar jag inte på någon! 

Du: Om du vill minimera risken att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet både oanmälda och anmälda besök. De som sköter kontrollerna är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska märkningen.   

Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i KRAV-märkt mat. Alltså sånt som gör jordgubbsylten extra röd eller får guacamolen att smaka avokado fastän den knappt innehåller någon.   

6. Den uppdaterade kollegan: Jag är skeptisk. Läste till exempel att ekologisk mat kan innehålla rester av kemiska bekämpningsmedel. 

Du: Kemiska bekämpningsmedel från oekologisk odling kan spridas till vattendrag och förflyttas långa sträckor. Dessutom kan de finnas kvar i jorden i flera år. Just därför är det så viktigt med ekologiskt, för att sluta sprida gifter! Visst är det hemskt att även eko påverkas av det oekologiska? 

Kollegan igen:  Fast testerna på barngröten då? Där hade jag förväntat mig att åtminstone den ekologiska gröten inte skulle innehålla giftrester. 

Du: Testet på barngröt handlade om tungmetaller, som kadmium. Det finns inte bara i barngröt utan i det mesta som odlas i jorden. Kadmium är ett hälsoskadligt ämne som sprids av bland annat trafikutsläpp – och det kan ingen ekobonde styra över. Det är helt enkelt svårt att odla helt giftfri mat i en förorenad värld. Poängen med att ändå köpa ekologiskt är du bidrar till att mindre otrevligheter sprids i vår miljö, att färre lantbrukare dör av bekämpningsmedelsskador, att djuren har det bättre och att du och dina barn får i er mindre kemikalier. 

Och när vi ändå pratar om kadmium kan det vara värt att veta att de o-ekologiska bönderna faktiskt tillsätter kadmium till sina åkrar när de använder konstgödsel och avloppsslam. Det är inte tillåtet på ekogårdarna.  

7. Din farfar: Äh, lite skit fixar kroppen. Själv badade jag i DDT och asbest som barn och titta på mig – jag lever! 

Du: Jo, du lever farfar. Men du känner säkert någon som har cancer, vilket vi idag vet kan beror på att man utsatts för flera kemikalier. Ta asbest som ett exempel. Vi vet också att många ämnen genom historien skadat människor och nästintill utrotat djurarter som till exempel fallet med DDT och rovfåglar. Därför är det jätteviktigt att vi använder den kunskap som finns om farliga ämnen idag och är försiktiga med att introducera nya

8. Din chef: Sorry, men ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga. 

Du: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket. 

FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, förespråkar agroekologiskt. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter.  

Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om orättvis fördelning och att vi odlar massa mat som går till djur istället för direkt till oss människor.  

Ekologisk odling bidrar till 8 av 17 av FNs globala hållbarhetsmål. 

natur, solnedgång, landskap, insamling, bli medlem, marknad, sjöar, skymning, berg, skog, CTA

Stå upp för naturen

Vi behöver dig som vill ge naturen en röst och som vill se en miljöpolitik som tar naturkrisen på allvar. Tillsammans gör vi skillnad!

Bli medlem
Gillas av 9

Relaterat innehåll