Snabba frågor till grundaren av Bärta

Går det att ta fram en god produkt som är både svensk, ekologisk och vegetarisk? Absolut! Om du frågar Pia Qvarnström, grundaren av Bärta.

Berätta om Bärta. När startade er produktion och var står ni idag?

Startskottet för var redan 2014, men i en helt annan form än idag. Då började jag att experimentera med att grodda och fermentera mat. Jag bakade surdegsbröd, syrade grönsaker, gjorde nötyoghurt och groddade frön hemma i köket. En dag fick jag en kulinarisk uppenbarelse när jag åt min egengjorda tempeh, rågsurdegsbröd och syrade grönsaker. Det var galet gott och tanken om att fler måste få upptäcka denna njutning väcktes.

Jag startade då min foodtruck med det uppseendeväckande namnet Mögel och serverade vegansk, ekologisk och fermenterad mat. Det var under den här tiden jag fick idéer kring hur jag ytterligare kunde vidareutveckla den traditionella fermenteringsmetoden för att göra tempeh, med målet att göra något som var ännu godare, nyttigare och med bättre textur. Jag sökte och fick utvecklingsbidrag från Vinnova och sen följde ett halvår med hejdlöst experimenterande.

I juni 2018 flyttade jag produktionen från köket i Årsta till det nya produktionsköket i Karlshamn, där jag också har mina rötter. Idag är vi i full gång och finns i över 520 butiker runt om i Sverige med våra fyra produkter, och till hösten kommer ett gäng nya i både kyl och frys.

Era produkter är tillverkade av svensk och ekologisk råvara. Var det ett viktigt val för er och har det varit svårt att hitta leverantörer?

Ja, det var ett viktigt val och kommer att fortsätta vara det framöver. Tanken med Bärta har alltid varit att ta fram en produkt som är planetnyttig på riktigt, inte bara klimatsmart utan just planetnyttig. I det ingår också att ta hand om ekosystemen och att närma oss en cirkulär ekonomi.

Vi förespråkar ett ekologiskt jordbruk för att vi inte vill bidra till att öka halten gifter i jordar, sjöar och hav som annars riskerar skada djur- och växtliv (inklusive människor) under lång tid framöver.

Våra ekologiska gula ärtor köper vi från Lantmännen och det råder det ingen brist på, vilket också är en förutsättning för att kunna skala upp. Vi har snarare stött på andra utmaningar. Inledningsvis var det till exempel inte helt enkelt att få bli kund hos stora företag eftersom vi var i startgroparna och en liten aktör i sammanhanget.

Hur vill du beskriva smaken på er burgare?

Umami! Efter fermenteringen marinerar vi burgarna i en smakrik marinad med bland annat chili, paprika, vitlök, ingefära, tamari och smakjokern espressopulver. Den får en fyllig och djup smak med lite sting. De hela gula ärtorna suger åt sig bra med marinad så den blir också väldigt saftig.

Vi får ofta frågor om vegetarisk mat kan ersätta kött utifrån näringsinnehåll. Hur bemöter du den typen av oro?

Ja, det finns ju framförallt ett stort fokus på protein idag, men jag tror att det kommer att dämpas. Jag brukar bemöta oron med fakta, nämligen att det går alldeles utmärkt att byta ut köttet mot vegetariskt, men visst finns det några saker att tänka på.

Till exempel att man bör kombinera olika livsmedel för att få i sig tillräckligt av de essentiella aminosyrorna. Några viktiga proteinkällor i växtriket är baljväxter och spannmål, som ärtor, bönor och linser. Så, genom att blanda olika proteiner från växtriket får man i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött.

Det finns vissa som menar att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är låg, vad säger du om det påståendet?

Ja, det stämmer nog men med mer information kring ekologiskt och skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt tror jag att det kan öka.

Vilket är ditt viktigaste medskick till kollegor i vegobranschen som tvekar inför en omställning till mer ekologiskt?

Häng på oss på Bärta och visa att mat kan vara riktigt hållbar, inte bara med låga klimatsläpp här och nu utan också för den biologiska mångfalden och för hela planeten.

Vegetariskt,vego,eko,mat,korg,butik

Vi vill ha mer eko i vegohyllan

Utbudet av växtbaserade livsmedel har exploderat på den svenska marknaden. Butikshyllorna fylls av vego-alternativ till köttet. Men tyvärr är nästan inga vegoprodukter ekologiska. Det kan vi ändra på. 

Skriv under uppropet!
Gillas av 3

Relaterat innehåll