5 tips för en hållbar garderob

Gå loss i klädhyllorna utan att förstöra planeten! Med kreativitet och omsorg i dina klädval bidrar du enkelt till ett mer hållbart mode och en bättre värld, istället för att nöta på den. Köp second hand, byt med andra – det finns flera vägar till ett smartare, mer hållbart mode.

Att köpa plagg som någon annan tröttnat på är så miljösmart att begagnade kläder kan märkas med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. När du handlar second hand och återanvänder plagg spar du nämligen massor med energi, kemikalier och vatten. Naturskyddsföreningen arbetar för att nya kläder ska produceras på ett miljömässigt hållbart sätt, men också för att ge kläderna som redan finns ett mycket längre liv. 

Sedan flera år tillbaka anordnar vi till exempel en årlig Klädbytardag för att visa på fördelarna med att byta kläder, istället för att köpa nytt. 

Så här får du en hållbar garderob 

1. Köp färre och bättre kläder 

Minska antalet nyinköp och köp kläder av bra kvalitet. Köp bara det du behöver och som du verkligen kommer att använda. För att mode ska bli långsiktigt hållbart krävs en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt. 

2. Second hand är bäst för miljön 

Köp second hand och sälj eller skänk det du själv inte använder. I dag finns möjligheter att göra detta både på nätet och i fysiska butiker. Byt kläder med andra. Varför inte ordna en klädbytardag, ett klädparty med vännerna eller en bytardag på arbetsplatsen? Alla tar med sig fina och fräscha plagg som hänger oanvända därhemma. För någon annan kan det vara det perfekta tillskottet i garderoben.  

Hyr eller låna kläder till festen, bröllopet eller skidresan. Fest- och skidkläder finns att hyra på flera ställer i landet, via uthyrningsföretag eller i en vanlig kläd- eller outdoorbutik. Även vardagskläder går att hyra, antingen via klädbibliotek eller prenumerationstjänster via nätet.   

3. Miljömärkt påverkar minst 

Välj i första hand miljömärkta kläder. Då har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran till färdigt plagg. Håll utkik efter kläder märkta med Bra Miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel.  Om det inte finns, välj kläder av ekologiska eller återvunna fibrer och plagg som är kontrollerade för hälsofarliga ämnen. 

4. Ta väl hand om dina kläder 

Om du vårdar dina kläder så håller de längre. Vädra ofta. Tvätta i rätt temperatur och inte för ofta. Hängtorka gärna. Om ett plagg går sönder – gå tillbaka till affären och reklamera så att tillverkaren blir medveten om att kvalitén är dålig. 

5. Laga kläder 

Laga de plagg som har gått sönder eller sy om till något nytt. För finare kläder kan det vara värt att anlita en skräddare. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 4

Relaterat innehåll