Hjälp fåglarna i vinter – bli fågelmatare

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar i Sverige. De behöver mat för att klara kylan. Du kan hjälpa fåglarna. Bli fågelmatare! På köpet får du chansen att fågelskåda på nära håll. 

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar i Sverige. Tillvaron blir lite enklare för dem, om vi bidrar med lite frön och annan fågelmat. De behöver fett för att klara kylan. Att bli fågelmatare och ställa ut ett fågelbord ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd. 

Vad äter fåglar? 

Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat en fågel föredrar. Smala näbbar kan pilla fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar energirika frön som solros- och hampfrö. Köper du dessutom ekologiskt odlade frön så gynnas fåglarna även där maten odlas.

Fåglar har flera matställen 

För att hjälpa fåglarna att hålla värmen under natten och kalla dagar är det bra bra med lite extra mat från oss människor . Om du ställer ut ett fågelbord behöver du inte vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har flera matställen som de uppsöker om maten tar slut på ett ställe. Fågelbord brukar vara extra välbesökta tidigt på morgonen och under eftermiddagen. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver. Då kommer de ofta till fågelbordet redan i gryningen.  

Köp energirika frön 

Många billiga fröblandningar innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparvar som tycker om havre. Satsa gärna några extra kronor för att få lite mer solrosfrö istället. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar och snår i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktig att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter.  

Gör en artlista 

Som fågelmatare får du vara beredd på att många fåglar aldrig kommer till ditt fågelbord. Men det kan vara roligt att göra en liten lista och se hur många fåglar som dyker upp. Om du kan sitta bakom en fönsterruta och se fåglarna på nära håll, kan du också upptäcka att de har individuella drag. Talgoxehanarna har kraftigare svart rand på magen än honorna. Blåmesarnas blå hätta kan variera i färgstyrka. 

Vem äter vad? 

Hampfrö 
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita 

Solrosfrö 
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka 

Havre, brödbitar 
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva 

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö 
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv 

Bokollon 
Bofink, bergfink, nötväcka 

Ekollon 
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka 

Hasselnötter 
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett 

Osaltade jordnötter 
De flesta mesar, nötväcka och siskor 

Talg, ister, späck, kokosfett 
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes 

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär 
Olika trastar, sidensvans 

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!