Hjälp fåglarna – bygg en fågelholk

Även fåglar kan ha det tufft på bostadsmarknaden. Så hjälp fåglarna, bygg en fågelholk. Här hittar du tips och ritningar. Och när du ändå är igång, varför inte komplettera med ett fågelbad?  

Ganska många fåglar bygger bo i hål. En del hackar ut sina bon i träd med murken ved, andra flyttar in i ett hål som andra redan gjort. Men bostadsmarknaden är tuff, ofta är det ont om gamla träd och bra bohål. Därför är det bra att hjälpa fåglarna med bostäder genom att snickra och sätta upp holkar. 

Gamla ohyvlade, obehandlade brädor som blivit över passar alldeles utmärkt till holkar. I en ojämn yta är det lättare för fågelungar att få fast klorna och klättra upp till hålet när det är dags för den första flygturen. Ibland kan en fågelholk bli extra lockande när den suttit uppe en vinter och blivit lite väderbiten. Även om det inte blir ägg och ungar i alla holkar kan de göra nytta som övernattningsplats.  

Större fåglar kan också bo i holkar 

Det är inte bara småfåglar som behöver bon. Större och lite ovanligare fåglar har ofta svårare att hitta tillräckligt stora hål. Exempel på lite större fåglar som bor i hål är göktyta, stare, tornseglare och sparvuggla, pärluggla, storskrake och knipa. 

Varje år anordnar Naturskyddsföreningen SM i fågelholk. Då deltar elever från hela landet genom att bygga fantasifulla och roliga holkar. En fågelholk kan se ut på många olika sätt, men det finns några grundregler för att fåglar verkligen ska vilja flytta in och trivas i holkarna.  

Hur bygger man en fågelholk?  

  1. Välj rätt virke, ohyvlade granbrädor är utmärkt. Använd inte tryckimpregnerat.
  2. Avståndet mellan hålet och botten är viktigt, minst 20 cm.
  3. Välj rätt storlek på hål, 25-27 mm för blåmes och svartmes.

Fler fåglars favoritstorlek på öppning:
Svartvit flugsnappare 30 mm (kan ta massor med mygg)
Gråsparv, gråsparv och talgoxe 28-35 mm
Stare 45-50 mm, gärna flera nära varandra
Skogsduva 110 mm
Kaja 112 mm
Fler mått hittar du via länk nedan.

Här har vi samlat holkritningar med tips och mått på hur olika holkar ska vara. Passa på att testa en dubbelholk, snabbt och enkelt. 

Bra att tänka på när du sätter upp din fågelholk 

  • Markägarens tillstånd behövs för att sätta upp fågelholkar. Om du vill sätta upp en fågelholk utanför din egen tomt ska du prata med markägaren. 
  • Väderstrecket spelar ingen roll för holkens placering, men det är bra om holken inte sitter alltför soligt. 
  • Du behöver inte spika eller skruva fast holkarna i stammen.  Det går också bra att till exempel spika fast holken på en horisontell träribba som sätts i en lämplig grenklyka. 
  • Du kan även hänga upp holken med en lina över en utskjutande gren. En lina som spänns hårt runt stammen kan göra att trädet ”stryps” genom att näringen från rötterna inte kommer fram. Den transporteras i trädets yttersta skikt alldeles innanför barken. 
  • 2–5 meter över marken är lämplig höjd för en fågelholk.  
  • Fågelholkar ska sitta med minst tio meters avstånd från varandra, eftersom de flesta arter slår vakt om sitt eget revir och inte tillåter grannar för tätt inpå. Undantaget är pilfink, gråsparv, tornseglare och stare som gärna bor tillsammans med sina artfränder.  

Bygg en bolåda för pilgrimsfalk 

Naturskyddsföreningens symbol är siluetten av en pilgrimsfalk. Pilgrimsfalkar behöver inte någon holk, det räcker med en låda med skyddande tak. Den kan sättas upp i ett vattentorn eller på taket till någon annan hög byggnad. Falkarna häckar vanligtvis på klipphyllor. I lådan trivs de om det är småstenar eller grus på botten. 

Bolådor och plattformar för bon 

Fiskgjuse bygger oftast sitt bo i toppen av tall.  Du kan hjälpa dem på traven med en plattform högt upp på en stolpe eller i toppen på ett träd.   

Det hörs på namnet att tornfalkar gillar torn. En bolåda för tornfalk kan man sätta upp i ett kyrktorn eller annan liknande plats. Lådan ska vara ungefär 40 x 40 cm och 30 cm hög. Halva framsidan ska vara öppen, nedre halvan täckas av en bräda. 

Mata fåglarna under vintern 

Mata fåglarna för att hjälpa dem genom vintern när det både är ont om mat och när kylan gör att de behöver extra energi. Olika sorters frön och fågelmat lockar olika arter. Hackspettar gillar till exempel fett som i späck. Ordna matningen högt eller hängande så att den inte drar till sig råttor, och ha hellre en fröautomat än fågelbord för att minska smittspridning mellan fåglarna. 

Fler insatser för fåglarna 

Prata med den som äger ett skogsområde, ring upp eller skriv ett brev om ägaren (det kan till exempel vara en privatperson eller ett skogsbolag) är svår att få tag på. Be att markägaren ska spara gamla lövträd som kan bli värdefulla bo- eller födosöksträd. 

Låt blommornas torra fröställningar – vinterståndare – stå kvar över vintern. Kardborre, tistlar, fyrkantig johannesört och rölleka är exempel på växter med frön som fåglarna kan äta. 

Komplettera med fågelbad 

Gör om en del av en trädgård eller skolgård till en fågel-oas, med fågelmatning, fågelbad, olika holkar och buskar med bär, till exempel rönnbär, som sidensvansar, domherrar och koltrastar äter av. 

Ordna en fågeldag i skolan, på jobbet, i kvarteret där du bor eller din förening. Med alla tipsen som du nu har fått, finns det stor chans att du får många fåglar och riktigt mycket fågelsång runt omkring dig, är något man garanterat blir gladare av.

Och glöm inte att kolla när SM i fågelholk drar igång – deltag med holkar eller rösta!  

Hjälp fåglarna och få roliga upplevelser och fågelsång tillbaka! 

Läs mer

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 1

Relaterade inlägg