Naturskyddsföreningen presenterar: Det lilla fågeläventyret

Vi vill slå ett slag för det lilla fågeläventyret, något som kan bjuda på stora upplevelser. Sätt upp en fågelholk eller en fröautomat, eller ta med en kikare och följ med lokala Naturskyddsföreningen på utflykt. Tänk på fåglar, så ser du dem! 

1. Tänk

Tänk på fåglar, så ser du dem. 

2. Titta 

Man ser sällan en fågel så bra att man kan känna igen den bara på utseendet. Hur den flyger, var den finns (landskapet, om det finns mat som till exempel frön, nötter eller bär), sången eller varningsläten är lika viktiga kännetecken. 

3. Lyssna

När bara enstaka fåglar sjunger tidigt på våren, är det enklast att lära sig läten. Talgoxen och blåmesen är tidigt ute, hackspettarna börjar trumma och ugglor hoar på kvällen. 

4. Mat och husrum

Sätt ut fågelmat eller en fågelholk inom synhåll från ett fönster. Eller spana in ett skatbo när bobyggandet börjar tidigt på våren.  Genom att följa fåglarnas vardagsliv ser man att de har personligheter. En har starkare färg på huvudet eller bredare rand på bröstet. Någon är mer orädd och nyfiken på människor. 

5. Kikare

Om du använder kikare: Fäst blicken på fågeln och håll kvar den, medan du lyfter kikaren till ögonen, ställ sedan in skärpan. Har du svårt att se exakt var fågeln sitter, välj ett riktmärke – en tydlig grenklyka, en död gren - något som sticker ut. 

6. Telefon

Använd telefonen: Spela in läten, ta bilder för att lyssna och titta hemma i lugn och ro. Det finns flera bra fågel-appar som hjälpmedel. Fågelguiden och Kvitter är två exempel. 

– Mitt bästa fågelskådartips är att ta kontakt med den lokala Naturskyddsföreningen. Vi finns i stort sett i alla kommuner. Häng med ut och lyssna på ugglor eller på någon annan utflykt. Man behöver inte kunna något om fåglar. Det finns oftast ledare som kan berätta vilka fåglar man ser och hör, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens tidigare ordförande.

– Jag tycker också att det är roligt att följa fåglar från köksfönstret. Ett fågelbord eller en fågelholk kan bli ett trevligt inslag där du bor, oavsett om du har egen tomt eller om du delar en gård med andra. När man matar eller sätter upp fågelholkar får man närkontakt med fåglarnas liv. Det är ett enkelt nöje för nya fågelskådare i alla åldrar. 

BILD: Nötväcka. Foto: Rolf Harbom

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll