Så deltar din kommun i Sveriges längsta blomsteräng

Nu utmanar Naturskyddsföreningen alla Sveriges kommuner att tävla om titeln Sveriges längsta blomsteräng. Kommunerna deltar genom att skapa och kartlägga blomrika vägkanter. Alla kan bidra till kommunens vägsträckor – från kommunerna själva till invånare, skolor, föreningar och företag. Alla registrerade vägsträckor inom en kommun räknas in och hjälper kommunen i utmaningen. Tillsammans gör vi en konkret insats för den biologiska mångfalden och bidrar till en mer hållbar framtid. Delta genom att registrera en vägsträcka!

Så deltar du som arbetar på en kommun:

  • 1
    Registrera vägkanter på interaktiv karta.
    Registrera kommunens vägkanter där ni påbörjat eller helt anpassat vägkantskötseln för att gynna den biologiska mångfalden. Exempel på sträckor är sådana där ni bekämpar invasiva arter eller har anpassat skötseln genom att bara klippa vägkanten efter blomning och/eller för bort det avklippta materialet efter klippning.
    Registrera vägkanter här.
  • 2
    Engagera invånare.
    Uppmuntra gärna invånare, skolor, föreningar och företag att delta och rapportera in sträckor på Naturskyddsföreningens karta. Alla registrerade vägsträckor inom kommunen räknas in och blir del av kommunens sammanlagda sträcka i utmaningen. Ju fler som engagerar sig – desto större chans att vinna titeln ”Sveriges längsta blomsteräng”.

Varför delta?

  • Ekologiska vinster:
    Blomrika vägkanter gynnar biologisk mångfald och är konkreta insatser som kan bidra till att nå miljömål och bidra till en hållbar framtid.

    Blomrika vägkanter skapar dessutom så kallade spridningskorridorer för djur och växter mellan kommunens olika naturområden.
  • Chans till positiv uppmärksamhet och synlighet:
    Att bli förknippad med Naturskyddsföreningen och projektet Världens längsta blomsteräng ger chans till positiv uppmärksamhet och marknadsföringsmöjligheter för kommunen.
  • Skötselkostnader:
    En vanlig missuppfattning är att en naturvårdsanpassad vägkantsskötsel alltid innebär högre kostnader. Flera kommuner har dock kunnat ställa om sin vägkantsskötsel med samma budget som tidigare.

    Det kan till och med vara så att det går att sänka sina kostnader om antalet slåttertillfällen minskas. De lågvuxna och näringsfattiga vägkanter som har störst potential att bli blomrika behöver i vissa fall inte slås mer än en gång per år, vilket kan spara pengar för kommunen.

Priser och utmärkelser

Den kommun som har flest registrerade kilometrar utses till vinnare och kommer att lyftas i Naturskyddsföreningens kanaler. Alla deltagande kommuner får dessutom ett kommunikationspaket att använda i sina egna kommunikationskanaler. Vinnaren utses i augusti 2025.

Delta nu!

Delta i utmaningen redan idag genom att registrera vägsträckor direkt på vår webbsida och hjälp oss att skapa Sveriges längsta blomsteräng. Tillsammans kan vi göra en stor skillnad för vår natur och framtida generationer.

Frågor och svar om utmaningen Sveriges längsta blomsteräng

Ett bi på en blomma vid en vägkant.

Tips och inspiration för kommuner

Vi har tagit fram en digital rapport med checklista, årshjul, inspiration och tips för kommuners arbete med blomrika vägkanter. Ta del av vår checklista, årshjul, statistik och annat material som kan användas som stöd i kommunens arbete med vägkanter.    

Kontakta oss

Har du frågor eller behöver hjälp med att registrera en vägsträcka? Tveka inte att höra av dig till blomsterangar@naturskyddsforeningen.se