Så sorterar du julsoporna!

När gästerna dansat klart och släkten (äntligen?) åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. Många har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper?

Artikel

Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet: 

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen. 

Julsnöret - lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Frigoliten - återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar. 

Ljusslingan - lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen. 

Värmeljus och marschaller - Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras då ljuset brunnit ut. Kolla med kommunen där du bor vad som gäller hos er. Det gör inget om det finns stearin kvar, men du som vill köra överkursen kan ta bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. 

Ps. Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut. 

Julgranen - lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren. 

Du kan hitta fler tips på hur du lever miljösmart i vår app Grön Guide  

Bli medlem - För en bättre värld

Var med och verka för en stark global miljörörelse.