Recept på årstidspizza och 2000 kvadrat-taco

Visst går det att laga pizza och taco med bara svenska råvaror. Men riktigt som vanligt blir det kanske inte...

Årstidpizza

En svensk Quattro Stagioni med ingredienser som kan odlas i Sverige. Varieras efter årstid.

Pizzabotten och tomatsås:

  • Botten gjort på Ölandsvete.
  • Örtkryddad tomatsås från sommarens tomater som konserverats för att hålla hela året.
  • Ost på mjölk från kor som betat gräs och ätit hö från vall på vintern.

Pizzatopping - varieras efter årstid:

Januari- mars: Gulbetor och rödlök, toppas med ärtskott. Serveras med vitkålssallad.

April-juni: Potatis och nässlor, toppas med rädisor. Serveras med babyspenat och målla.

Juli-september: Squash och körsbärstomater, toppas med basilikapesto. Serveras med grönsallad.

Oktober-december: Pumpa och grönkål, toppas med rostade solroskärnor. Serveras med morots- och äppelsallad.

2000 kvadrat-taco

Nästan en vanlig fredagsmys-taco med ingredienser som kan odlas i Sverige. Varieras något efter årstid och var i landet man bor.

Ingredienser

  • Tortilla på kulturspannmålet speltvete
  • Köttfärs eller röra av åkerbönor med lök, vitlök och chili.
  • Kokta majskorn (färska eller frysta) eller rivna morötter.
  • Grönsallad under sommar och höst. Rödkålsallad under vinter och vår.
  • Ärtchips på gråärt och grönkålschips.
  • Tomatsalsa på gröna tomater (görs på tomater som inte hinner mogna).
  • Gräddfilsås eller ärtdipp med färska eller torkade örter.
  • Riven ost.

Skolmaterial om natur, klimat och miljö

Övningar, faktablad, quiz och annat material till undervisningen.

Till allt skolmaterial
Bli först att gilla!

Relaterade inlägg