Fjällräv

Lär dig mer om fjällräven – djuret med världens varmaste päls.

Var finns det fjällrävar?

För cirka hundra år sen fanns det tusentals fjällrävar i hela fjällen. Klimatförändringarna gör att det blir varmare och varmare i Sverige och eftersom fjällräven trivs bäst i kallt arktiskt klimat, så flyttar den allt längre upp i landet.

Nu bor de flesta i fjällen vid gränsen till Norge.

Så här känner du igen en fjällräv

Storlek: Fjällräven är mycket mindre än den vanliga rödräven.

Vit fjällräv: Den vanligaste fjällräven har kort päls som är vit på vintern och brun på sommaren. Den bor oftast i fjällen.

Blå fjällräv: Den här sorten är också brun på sommaren men blir grå-blå på vintern. Den blå fjällräven bor vid kusten.

Ovanlig fjällräv: Det finns ett fåtal sandfärgade fjällrävar som är väldigt sällsynta. De bor både i fjällen och vid kusten.

Fjällrävar är ihop länge

Rävens bo kallas för lya. Fjällrävar tycker om att hänga med samma partner genom hela livet. Fjällrävarna håller sig hemma i lyan med familjen hela somrarna. På vintrarna kan de vandra uppåt 100 mil.

Varje sommar föder honan valpar som hon tar hand om tillsammans med hanen. Ofta får de 5-10 valpar i varje kull, men ibland får de så många som 18 stycken.

Några valpar stannar hos sina föräldrar och hjälper till att ta hand om nya småsyskon, men de flesta vill skaffa en egen familj efter nio månader.

Visste du att fjällräven är en sorts hund som liknar en katt? Och att den har en päls som klarar 40 minusgrader?

Favoriträtt: lämmel

Lämlar tillhör familjen gnagare. Vissa år kallas för ”lämmelår” och då föds det så många lämlar att fjällrävarna kan frossa i sin älsklingsmat. Tyvärr blir lämmelåren allt ovanligare. Forskare tror att det kan bero på klimatförändringarna.

Som tur är tycker fjällrävarna om all möjlig annan mat också. De äter gärna bär, andra smågnagare och till och med döda djur.

Fick hjälp! Fjällrävarna höll på att försvinna helt i slutet av 1900-talet. Då ställde människor ut speciella foderautomater med hundmat i. De var byggda så att bara fjällrävarna kunde äta där. Då blev stammen större igen.

Fjällräven gillar grönska

Fjällrävarna gräver sina lyor en bit upp på fjällen eftersom det är lätt att gräva där. Lyorna har ofta flera ingångar, ibland så många som hundra stycken!

Om du är på vandring i fjällen kan du upptäcka fjällrävarnas lyor på ställen där det är extra mycket gräs och buskar. Fjällrävarna brukar nämligen bajsa och lämna matrester utanför sina ingångar och det funkar bra som gödsel för grönskan.

Vad betyder det att fjällräven är starkt utrotningshotad?

Fjällräven är en av de djurarter som riskerar att förvinna helt om jorden blir varmare.

Fjällräven är fridlyst vilket betyder att det är helt förbjudet att jaga, fånga eller döda den.

Det finns många som vill hjälpa fjällräven att överleva. Till exempel genom att ge dem extra mat, men också genom att skjuta rödrävar när de blir för många och tar fjällrävarnas lyor och mat.

Gillas av 6

Relaterat innehåll