Lodjur

Lär dig mer om lodjuret – den största vildkatten i Europa.

Om du möter en jättestor rödfläckig katt i skogen, som har tofsar på öronen och kort svans, så har du träffat ett lodjur. Och då har du haft tur - för det finns inte så många lodjur kvar i Sverige.

Var finns det lodjur?

Det finns lodjur i hela landet utom på Gotland.

För 400 år sedan fanns det så många lodjur runt Stockholm att kungen kunde jaga dem precis utanför stadsportarna. Nu för tiden finns det väldigt få lodjur kvar och de flesta bor i mellersta och norra Sverige.

Så här känner du igen ett lodjur

Färg: Gulröd päls på sommaren som blir gråare på vintern. De flesta lodjur har fläckig päls, men inte alla.

Öron: Svarta tofsar högst upp på öronspetsarna.

Svans: Lodjur har kort svans.

Ben: Frambenen är kortare än bakbenen, så lodjur går lite framåtlutade.

Storlek: Ungefär fem gånger så stor som en vanlig katt.

Vad äter lodjur?

Lodjur är köttätare och gillar att jaga. Lodjurens favoritmat är ren och rådjur, men de äter också harar, skogsfåglar och får. Ibland tar de sig en räv, en mård eller en katt till middag.

Om du hittar fjädrar, tassar och eller kanske ett huvud av ett litet djur i skogen så kan det vara rester efter en lodjursmåltid. En del lodjurshanar har så bråttom att leta efter honor att de inte hinner äta klart.

Varför dör så många lodjur?

  • Människor: Det är förbjudet att jaga och skjuta lodjur om man inte söker tillstånd för det. Det kan man få i speciella fall, om det till exempel finns ett lodjur som ofta äter upp ens får. Men trots att det är förbjudet dödas cirka 100-150 lodjur varje år för att jägare vill ha den fina pälsen eller för att de är rädda för att lodjuren ska skada deras djur.
  • Bilar: Många lodjur dör i trafiken varje år för att de blir påkörda.
  • Sjukdomar: Lodjur kan få dödliga sjukdomar som till exempel rävskabb.

Lodjuren gillar att vara själva

Lodjur lever inte i flock utan håller sig för sig själva. Hanarna rör sig över stora områden för att de vill träffa så många honor som möjligt att para sig med.

Honornas områden är lite mindre men de försvarar sina områden desto mer. Det kan bero på att de vaktar dem så att ungarna ska få tillräckligt med mat.

Ungarna bor med sin mamma

Varje sommar föder lodjurshonorna en kull med 1-3 ungar. Honorna föder sina ungar på en skyddad plats, till exempel under en gran eller i en skreva i ett berg. Ungarna är tillsammans med sina mammor i 9-10 månader. Sedan klarar de sig själva.

Många ungar överlever inte sitt första år utan dör av svält eller någon sjukdom.

Vad betyder det att lodjuret är en sårbar art?

Det betyder att forskare tror att det i framtiden kommer finnas ett så lågt antal lodjur att de kan ha svårt att överleva.

Det finns cirka 1 250 lodjur i Sverige idag. Forskarna tror att det kommer att minska för varje år eftersom det kommer att födas färre ungar varje år.

En sårbar art måste vi hjälpas åt att skydda extra noga.

Gillas av 1

Relaterat innehåll