Hjälp hussvalor – bygg tetraholkar
Hussvalan har minskat drastiskt i antal och de har svårt att hitta bostäder. Nu finns en instruktion till hur du kan hjälpa dem att bygga bon. Vi hoppas att såväl skolklasser som privatpersoner vill testa att bygga tetraholkar för hussvalor.
- Vår
Drastisk minskning av hussvalor
Hussvalor är en flyttfågel som på våren återvänder till Sverige från Afrika söder om Sahara för att häcka. På sommaren kan man se dem flyga runt i jakt efter insekter för att föda upp sina ungar. Men antalet har minskat drastiskt de senaste tjugo åren både i Sverige och Europa. Sedan 2015 rödlistas hussvalan som sårbar i Sverige och arten minskade med 41 procent mellan 2008 och 2020.
Hot mot hussvalor
Hussvalor återvänder till samma plats där de häckade förra året och gärna nära oss människor. De bygger sina bon under utskjutande delar på byggnader där de använder fuktig lera för att mura ett hängande bo. Men tillgången på fuktig lera på våren har minskat på grund av klimatförändringarna och svalorna får allt svårare att hitta bra byggmaterial. Ett annat hot är bekämpningsmedel i jordbruket som dödar de insekter hussvalorna äter.
Ytterligare ett problem är att människor tar bort hussvalors bon för att de ogillar att få fågelbajs på väggen. Hussvalor är fridlysta och det är förbjudet att ta bort bon utan dispens från länsstyrelsen – i stället kan man sätta upp en planka under boet som samlar upp fågelbajset.
Hjälp hussvalor att bygga bon
Med hjälp av tre mjölkpaket (eller liknande förpackningar) kan du bygga ett bo för en hussvalefamilj. Testa gärna att bygga tetraholkar med din skolklass, sätt upp någonstans där hussvalor brukar bo och rapportera in resultaten till smifagelholk@naturskyddsforeningen.se.
Tänk på att…
- …hussvalor gillar att bo många på samma plats så sätt helst upp en hel rad med bon på platser där de brukar bo.
- ...sätta upp tetraholkarna under tak, till exempel på en carport eller under ett uthängande takutsprång, så att de inte utsätts för så mycket regn och håller bättre.
- ...tetraholkarna behöver bytas ut då och då, så sätt gärna upp nya på våren.
Tips: Kontakta organisationen Birdlife Sverige eller en lokal fågelförening för att få reda på var det kan finnas hussvalor.
Om designen bakom tetraholkarna för hussvalan
Fokke Verburgh, student i industridesign vid Chalmers Tekniska högskola i Göteborg, kontaktade Naturskyddsföreningen inför sin masteruppsats. Fokke sökte ett miljöproblem i svensk natur som kunde hjälpas eller lösas med hjälp av en fysisk produkt. En utgångspunkt var att naturvård ska kunna utföras av vem som helst, särskilt av barn.
Samtidigt pågick ett arbete på Naturskyddsföreningen med att ta fram instruktioner på fågelholkar för hotade arter, men ingen lösning fanns för hussvalornas bon. Fokke tog sig an utmaningen, studerade hussvalornas behov och utformningen av deras bon, och presenterade sedan tetraholkarna. Genom att utgå från mjölkpaket används en resurs som är lättillgänglig och som annars hade kastats.
Med hjälp av Fokkes mallar är tetraholkarna lätta att skapa och Naturskyddsföreningen hoppas att de ska kunna hjälpa hussvalorna i Sverige.
- Fokke Verburghs masteruppsats om artificiella bon för hussvalor: A Home for the House Martin - A study on how user-centred design can be used to create nature conservation solutions - demonstrated through the creation of a new artificial nest for the House Martin.
Läs mer
Tävla i SM i fågelholk
Skolklasser är välkomna att delta i tävlingen SM i fågelholk där eleverna skapar kreativa fågelholkar för att hjälpa olika arter.
Det finns även ett specialpris till den klass som har gjort mest nytta för fåglarna – gärna med fokus på en eller flera hotade arter.