7 saker du kan göra för att skydda vargen

Vargen är hotad i Sverige. Vill du hjälpa till att skydda den? Bra! Det finns många olika sätt – du väljer nivån.

Vi arbetar för att rovdjuren ska få finnas i vår natur.

1. Våga prata varg – många orkar inte ta upp vargfrågan på till exempel arbetsplatsen av rädsla för att stämningen ska bli dålig. Men det hjälper inte vargen om bara de med starkast åsikter hörs. Naturskyddsföreningen har förslag på allt från hur du kan prata varg med släkten, till hur politiken borde utformas så att människa och varg kan leva sida vid sida. 

Lär dig prata varg >>  

2. Sprid våra budskap i vargfrågan – dela, gilla och kommentera våra inlägg i sociala medier. 

Följ oss på Facebook >> 

Följ oss på Instagram >> 

Följ oss på Twitter >> 

3. Sätt upp vargstängsel – vill du göra en superhjälteinsats genom att hjälpa djurägare att stängsla ute vargen? Strålande, det är många bönder som kan behöva din hjälp. Stängslen hindrar tamdjuren från att bli rivna, och rovdjuren från att bli skjutna. 

Kontakta Rovdjursföreningens stängslingsansvariga i ditt län >> 

Är du själv djursägare? Kontakta Viltskadecenter >> eller Rovdjursföreningen >> 

4. Gör ett besök på en fäbod eller fårgård – lär dig mer om alla fantastiska naturvårdare i jordbruket. Betande djur bidrar till en stor biologisk mångfald genom att hålla landskapet öppet. Visa ditt stöd för både får och varg! 

Så arbetar Naturskyddsföreningen för det öppna landskapet >> 

5. Stöd vårt arbete för rovdjuren – vi kämpar för att de fyra stora rovdjuren ska få finnas i vår natur. Vi jobbar för att bättre stöd till de som drabbas av skador, och för ett generöst system av förebyggande åtgärder. Stöd vårt arbete, varje bidrag räknas.

Jag vill skänka en gåva >> 

6. Bli medlem i Naturskyddsföreningen – genom ditt medlemskap stöder du vårt arbete för en levande natur och rovdjurens rätt att leva i den. Idag är vi 226 000 medlemmar. Ju fler vi är, desto starkare blir vi. 

Ja, jag vill bli medlem för 24 kr/mån >> 

7. Hitta en rovdjurskompis – träffa fler som är intresserade av rovdjuren. Kontakta din lokala Naturskyddsförening så kan ni tillsammans samla andra rovdjursintresserade där du bor! 

Här hittar du din lokala Naturskyddsförening >>  

Låt rovdjuren leva

Stöd vårt arbete för att de fyra stora rovdjuren ska få finnas i vår natur.