Bästa biffen är från djur som varit ute

Är du redo att dra ned på köttet och lassa på med grönt? Bra! Då har du checkat av din viktigaste insats för planeten vad gäller maten. Här guidar vi dig rätt bland köttstyckena.

Bästa biffen nr 1: ekologiskt 

När du väljer ekologiskt gör du stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, på ekogårdarna mumsar djuren mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

Ekobondens djur får också större möjligheter att göra det de tycker om bäst i livet. Böka, beta, sprätta, gyttjebada och annat som är härligt i ett djurliv.

Bästa biffen nr 2: svenskt naturbeteskött

Det här är ett nästan lika bra val som det ekologiska köttet. Djuren som betar på svenska naturbetesmarker ser till att hålla oerhört värdefulla marker öppna så att viktiga växter, insekter och djur kan frodas. Och om vi vill fortsätta njuta av öppna landskap och allt gratisgott som det ger oss (pollinering till exempel, om vi inte besprutar bort bina förstås) så måste det finnas bönder som sköter om markerna och har betande djur. Svenskt sigill har en tilläggsmärkning för svenskt naturbeteskött. Dessutom är det mesta svenska lammkött du hittar i butiken från frigående djur. 

Det är svårt att fixa om vi inte köper mjölken, nötköttet och lammköttet som våra svenska bönder erbjuder oss, utan istället vill ha det billigaste fläsket från gud-vet-var.

Svenskt kött är bättre än importerat

Mycket av det kött vi äter är importerat. Till exempel från Danmark där suggorna spärras fast i stålburar så att de inte kan röra sig när de har kultingar. I Sverige har vi världens hårdaste djurskyddslagar som skyddar mot det. 

Men hur skiljer sig egentligen svenskt från ekologiskt?  Vi kan ta grisen som ett kort exempel:

  • Svenska grisen: får vanligtvis aldrig komma utomhus. Får inte böka i jorden efter mat. Grisar vill spendera nästan hela dagen med att leta efter mat, det är en av grisens starkaste drivkrafter. Svenska grisar får böka i strö på golvet. 
  • EU-ekologiska grisen: får böka i strö och gå utomhus, men det kan vara på betongplatta.
  • Krav-märkta grisen: får gå utomhus året om. Under sommarmånaderna får den böka i jord, beta gräs och gyttjebada.

Bli medlem för ett hållbart jordbruk

Trivs du också bäst i öppna landskap? Gör som över 230 000 andra ekokämpar. Bli medlem för 24 kr/mån.