Så pratar du med nära och kära om klimatkrisen

Klimatkrisen är ett ämne som påverkar oss alla. Trots att många oroar sig för klimatet kan det vara känsligt att prata om. Kanske känner du att vissa inte lyssnar när du berättar om klimatförändringarna och dess konsekvenser? Här har vi samlat tips på hur du kan inleda en konstruktiv och meningsfull konversation med nära och kära om klimatet.

Skapa dialog 

När du inleder en klimatkonversation med en närstående är det bra att använda öppna och icke-konfronterande frågor. Fråga vad hen tycker om mest med naturen eller vad hen redan vet om klimatförändringarna. Det hjälper dig att skapa en dialog i stället för en debatt. Fokusera gärna på sådant som känns nära, så som vilken värld en vill lämna efter sig, istället för att det blir en debatt om statistik och fakta. 

Organisationen MÄN arbetar med kopplingen mellan manlighetsnormer och klimatkrisen. Här finns samtalsguiden ”Män i klimatkrisen”

Ta en promenad 

När och var du pratar om saker kan spela stor roll i hur pass laddat samtalet blir. Att sitta mittemot varandra på en middag kan kännas lite kvävande. Ta gärna upp ämnet när ni är ute på en promenad, varför inte en skogspromenad? Då behöver ni inte titta varandra i ögonen och det känns mer okej att vara tyst och bara gå en stund, vilket gör att det finns luft och utrymme för reflektion. Andra tillfällen för samtal kan vara när ni gör någonting tillsammans som att pyssla eller laga mat ihop. 

Lyssna och respektera 

Lyssna på din närståendes åsikter och bekymmer. Var öppen för att hen kanske har andra perspektiv eller frågor om ämnet än vad du har. Respektera hens åsikter även om ni inte är överens. 

Följ upp samtalet 

Återkom till din närstående och fråga om hen har tänkt mer sedan ni pratade eller har några frågor. Ett annat tips är att skicka artiklar eller inlägg på sociala medier. Men tänk på att inte överösa personen med information om den inte efterfrågas. 

Testa att ge personen en gåva till naturen i till exempel farsdags-present eller julklapp, då kan ni prata om varför det behövs när personen får den.

Föregå med gott exempel

  • Nästa gång du bjuder på middag, bjud på ekologisk mat och berätta lite om varför du väljer att handla ekologiskt. Ta hjälp av artikeln ”8 sätt att döda myter om ekologiskt” om din närstående är kritisk till ekologiskt.  
  • 80 procent av kläders miljöpåverkan uppkommer under produktionen, så handla second hand och berätta om hur du gör för att fynda, eller tipsa om bästa sättet att ta hand om kläder de redan har. I artikeln ”9 tips: Uppdatera garderoben med hållbart mode” finns tips på både secondhandbutiker, kläduthyrning och klädvård. Eller ordna en klädbytardag inom familjen eller bland vännerna och berätta för de som är med om kläders klimatpåverkan. 
  • En enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften (och ungefär det dubbla när man räknar med höghöjdspåverkan från flygplanen). Nästa gång dina nära och kära vill att ni ska resa tillsammans, föreslå en klimatsmart resa. Ta gärna hjälp av grupper för till exempel tågresor på Facebook. Eller res klimatsmart själv och tipsa din omgivning om hur härligt det faktiskt kan vara. Här är lite ”Vanliga frågor om flygets klimatpåverkan".

Lösningar som har fungerat 

Det är en sak att ta upp fakta om klimatförändringar och dess konsekvenser, men många kan känna sig rädda för vad det innebär för de personligen att behöva ställa om. Berätta gärna om inspirerande exempel på hur städer, personer eller företag gjort för att bli mer hållbara.

Filmer som väcker tankar och känslor 

Tipsa om tankeväckande filmer och dokumentärer eller titta tillsammans. Till exempel: 

Attenborough och massutrotningen | SVT Play För 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i jordens historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är vi människor asteroiden. Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough.

One planet, one chance | SVT Play Vi följer med film- och fotojournalisten Joakim Odelberg på expeditioner runt om i världen där han undersöker vilken inverkan våra dagliga val och vår livsstil har på klimatet, den biologiska mångfalden och vår naturliga livsmiljö. Det blir unika möten med vilda djur, fantastiska och ibland förrädiska miljöer, och de vackraste vyerna man kan föreställa sig.

Mode: utveckling eller död | SVT Play Efter årtionden av lyx, överflöd och en till synes omåttlig efterfrågan på kläder står modevärlden vid ett vägskäl. Den globala uppvärmningen och hållbar utveckling, kulturell representation och appropriering, jämlikhet och genus; de politiska frågor som håller på att förändra världen i grunden går inte längre att ignorera. Kreatörer och varumärken utsätts för allt skarpare granskning. Hur tacklar modebranschen utmaningarna den står inför, och hur förhåller den sig till denna nya verklighet? Kan en slit- och slängindustri överleva i en hållbar framtid?

Den hotade jorden | SVT Play Vi vet i dag rätt väl vad våra utsläpp direkt kan leda till. Vad vi inte vet är vad som händer när olika processer sätts igång som förstärker en farlig utveckling, till exempel när regnskogen huggs ner. Vi kan passera kritiska tröskelvärden - och vi riskerar att göra det snart.

Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet | Netflix David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas. 

Life on Our Planet | Netflix Erövring, anpassning och överlevnad. Livets fantastiska utveckling under miljarder år levandegörs i denna banbrytande naturdokumentärserie. 

Seaspiracy | Netflix En filmskapare som älskar havet vill dokumentera de skador människan åsamkar djuren som lever där – och upptäcker omfattande korruption. 

Black Waters | Viaplay En chockerande och heroisk berättelse om en advokat som genom att avslöja en mörk miljöskandal dold av ett av världens största kemiföretag, riskerar sin karriär, sin hälsa och familj.  

Prata med klimatförnekarna? 

Lägg så lite energi som möjligt på förnekarna, det går oftast inte att få med sig dem i alla fall. Dessutom är de så himla få, även om de kan vara högljudda. Det är mycket större sannolikhet att du får med dig dem som står och vacklar och egentligen är redo att engagera sig mer. En förnekare kan eventuellt ändra sig lite lite, men du kommer inte få den personen att vara med och agera för förändring.

Om du hamnar i en situation där du ändå vill svara på argument från en klimatförnekare så kan det vara lättare att fokusera på konsekvenserna av klimatförändringarna än att nämna klimatfrågan i sig. Det kan till exempel vara mindre laddat att prata om artdöden eller havsförsurningen i stället. Det hänger ju ihop med klimatet men kan vara lättare att enas kring.  

Kata Nylén, psykolog och en av tre författare till boken ”Klimatpsykologi – hur vi skapar hållbar förändring”.  

Läs mer

natur, solnedgång, landskap, insamling, bli medlem, marknad, sjöar, skymning, berg, skog, CTA

Stå upp för naturen

Vi behöver dig som vill ge naturen en röst och som vill se en miljöpolitik som tar naturkrisen på allvar. Tillsammans gör vi skillnad!

Bli medlem
Gillas av 3

Relaterat innehåll