FAQ – vanliga frågor om kläder och textil

Vilka farliga ämnen kan ett klädesplagg innehålla? Vad är skillnaden mellan ekologisk och miljömärkt textil? Varför ser inte lagarna till att våra kläder inte innehåller farliga ämnen? Vi reder ut begreppen och svarar på de vanligaste frågorna som vi får om kläder och textil.

Om du vårdar dina kläder så håller de längre. Vädra ofta. Tvätta i rätt temperatur och inte för ofta. Hängtorka gärna.

Vad är skillnaden mellan ekologisk och miljömärkt textil?

När en produkt innehåller ekologiska fibrer (till exempel ekologisk bomull) innebär det att själva fibrerna är ekologiskt odlade. Då har det inte använts några kemiska bekämpningsmedel i odlingen. Det har inte heller tillförts konstgödsel och det har inte använts några genetiskt modifierade grödor. Allt detta är viktigt och bra för miljön! Men det garanterar enbart att fibrerna är odlade på ett hållbart sätt och säger inte någonting om de övriga stegen i tillverkningen.  

En miljömärkt vara omfattar fler steg än vad en ekologisk gör. Miljömärkt textil är schysst producerad hela vägen från fiber till det färdiga plagget. Fibrerna är hållbart producerade och detsamma gäller för övriga delar av tillverkningen som färgning, vävning och tvätt. Kemikalier, färger och processer är hållbara både för miljön, och för de personer som arbetar i produktionen, samt för dig som slutligen använder plagget.

Varför är second hand bättre för miljön? 

Det går åt mängder av vatten, kemikalier och energi för att tillverka kläder. Om du kan förlänga ett plaggs livslängd gör du därför en stor insats för miljön. För att producera ett par jeans går det till exempel åt nästan 11 000 liter vatten och mellan 0,9 och 2,1 kilo kemikalier.  

Vilka farliga ämnen kan ett klädesplagg innehålla? Och hur kan de påverka mig?

När kläder och textil tillverkas används kemikalier för att färga och behandla textilierna. En del av kemikalierna som används i produktionen kan bli kvar som rester i den färdiga produkten. Andra kemikalier tillsätts just med syftet att finnas kvar i det slutliga plagget. Till exempel färger och olika funktionsbehandlingar som vattenavvisande, skrynkelfritt, flamskyddsbehandling med flera. 

Enligt en rapport från Kemikalieinspektionen är mer än 10% av de kemikalier som används i textilier skadliga för oss människor och runt 5% bedöms vara mycket miljöfarliga. Med farligt menas att ämnen kan vara cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska, allergiframkallande eller giftiga i vattenmiljöer. 

Varför ser inte lagarna till att våra kläder inte innehåller farliga ämnen? 

Den europeiska kemikalielagstiftningen REACH omfattar och begränsar många ämnen som används i textil, men lagen räcker inte till. Dels är REACH främst anpassad för produkter som tillverkas inom EU och det ställs därför inte samma krav för textilier som framställs i andra delar av världen. Dels tar det lång tid att utreda om ett ämne är farligt och att få in ämnet i lagstiftningen. Av de textilkemikalier som har identifierats som hälsofarliga regleras endast en tredjedel av lagen. Och ännu färre ämnen omfattas om kläderna är tillverkade utanför EU.  

Som konsument har man rätt att få veta om en produkt innehåller något särskilt farligt ämne som finns listat på REACH:s lista över särskilt farliga ämnen. Butikerna har en skyldighet att inom 45 dagar kostnadsfritt kunna ge dig uppgifter om något av dessa ämnen finns i produkten.
> Läs mer om din rätt att få veta

Hur skyddar jag mina barn mot farliga ämnen i textilier? 

Barn är mer känsliga än oss vuxna för hälsofarliga ämnen eftersom kroppen ännu inte är färdigutvecklad. Barn är dessutom mer utsatta för kemikalier från kläder eftersom deras hud är tunnare samt att de gärna stoppar kläderna i munnen. 

Det enklaste sättet att undvika hälsofarliga kemikalier är att köpa miljömärkta kläder. Då har man kontrollerat att inte några hälsofarliga ämnen använts för att tillverka plagget. Leta efter GOTS-certifierade barnkläder, Bra Miljöval eller Svanen. Det finns även fler textilmärkningar där man har tittat på hälsovådliga ämnen, till exempel Oeko-Tex® Standard 100. 
> Läs mer om olika märkningar

Om du inte kan hitta ett miljömärkt plagg rekommenderar vi att tvätta de kläder och textilier som barn kommer i kontakt med innan dom används för att få bort eventuella restkemikalier från tyget.

Är det okej att slänga gamla och trasiga kläder i soporna så att de kan brännas och bli till värme? 

Det är mycket bättre att återvinna trasig textil än att kasta det i soporna för förbränning. Om det görs nya kläder av begagnad textil sparas energi och plaggets klimatpåverkan blir lägre jämfört med när nya material används. 

Idag är det ovanligt med kläder som innehåller material från begagnad textil, men tekniken går framåt och när textilier kan återvinnas på ett effektivare sätt kan man ta tillvara på en värdefull resurs. När fler trasiga kläder lämnas till återvinning så gör det att det satsas mer på att utveckla tekniker för att ta fram nya material.

Här kan du lämna hela och rena kläder:
> Myrorna
> Röda Korset
> Stockholms stadsmission
> Emmaus Björkå

Här kan du lämna både hela och trasiga kläder:
> Human Bridge (återvinningscentraler/stationer)
> I:CO (i butiker – H&M, KappAhl, Hemtex  m.fl.)

Varför är fleece och andra syntetmaterial problematiska för miljön? 

Alla kläder av syntet (som akryl, polyester, nylon) släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. En tvätt med akryl (6 kg) släppte vid en studie ifrån sig hisnande 700 000 fibrer av plast. Allra värst är fleece. Att fibrer lossnar lättast från fleece beror på att ytan är skuren och luden samt att fibrerna ofta är tunnare än i andra kläder. Fibrerna som lossnat åker sedan iväg med sköljvattnet när plagget tvättas. De här fibrerna renas delvis bort av reningsverken och hamnar i slammet som sprids på åkrarna eller i fyllnadsmassor. Men upp till 20 procent tar sig förbi reningsverken och ut i våra vattendrag. I båda fallen hamnar plasten i naturen, där den blir kvar i hundratals år, kanske mer. Om man har använt farliga kemikalier när man har producerat textilierna följer även dessa ämnen med ut. Vår rekommendation är att välja begagnade kläder (eftersom det är under de första fyra tvättarna som syntetplagg släpper flest plastfibrer), att tvätta mer sällan, skippa sköljmedlet och fylla maskinen. Ett mer havsvänligt alternativ till syntetfleece är plagg i ull, ullfrotté och bomullsfleece.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av en ny vattentät jacka? 

När du köper en jacka bör du leta efter ett plagg som inte är behandlade med högfluorerade ämnen, PFAS. Flera tillverkare av friluftskläder har helt eller delvis slutat att använda högfluorerade ämnen och gått över till andra typer av impregneringar och membran istället. Sveriges Natur har frågat de största tillverkarna om deras utfasning av PFAS.
> Så här svarade tillverkarna om deras utfasning av fluorkarboner  

PFAS är ett samlingsnamn på ca 800 industriellt framställda kemikalier som används i allt från textilimpregnering till bakplåtspapper och brandskum. Hela gruppen av ämnen är extremt långlivade och kan vara farliga för både människor och djur. I djurförsök har man sett effekter på reproduktion, immun- och hormonsystem, och mycket tyder på att människor påverkas på samma sätt. Mest kända är PFOA och PFOS som båda har bevisats farliga för både vår hälsa och för miljön.

Källor: WWF (Bomull – en ren naturprodukt), Kemikalieinspektionen (Chemicals in textiles), Norden (Gaining benefits from discarded textiles),Swerea IVF (Kemikalier i textilier), IVL (Swedish sources and pathways for microplastics to marine environment), Naturvårdsverket.

Textilier märkta med Bra Miljöval

Vår miljömärkning säkerställer att kläder och textilier tillverkas på ett schysst sätt. Vi miljömärker även återanvända kläder.