6 saker du kan göra för att skydda vargen

Vargen är hotad i Sverige. Vill du hjälpa till att skydda den? Bra! Det finns många olika sätt – du väljer nivån. 

1. Våga prata varg

Många orkar inte ta upp vargfrågan på till exempel arbetsplatsen av rädsla för att stämningen ska bli dålig. Men det hjälper inte vargen om bara de med starkast åsikter hörs. Naturskyddsföreningen har förslag på allt från hur du kan prata varg med släkten, till hur politiken borde utformas så att människa och varg kan leva sida vid sida.  

2. Sätt upp vargstängsel

Vill du göra en praktisk insats genom att hjälpa djurägare att stängsla ute vargen? Strålande, det är många bönder som kan behöva din hjälp. Stängslen hindrar tamdjuren från att bli rivna, och rovdjuren från att bli skjutna.  

Är du själv djurägare? Kontakta Viltskadecenter eller Rovdjursföreningen. 

3. Gör ett besök på en fäbod eller fårgård

Lär dig mer om alla fantastiska naturvårdare i jordbruket. Betande djur bidrar till en stor biologisk mångfald genom att hålla landskapet öppet. Visa ditt stöd för både får och varg!  

4. Stöd vårt arbete för varg och andra rovdjur

Vi kämpar för att de fyra stora rovdjuren ska få finnas i vår natur. Vi jobbar för ett bättre stöd till dem som drabbas av skador, och för ett generöst system av förebyggande åtgärder. Stöd vårt arbete, varje bidrag räknas. 

5. Bli medlem i Naturskyddsföreningen

Genom ditt medlemskap stöder du vårt arbete för en levande natur och rovdjurens rätt att leva i den. Ju fler vi är, desto starkare blir vår röst.  

6. Hitta en rovdjurskompis – träffa fler som är intresserade av rovdjuren. Kontakta din lokala Naturskyddsförening så kan ni tillsammans samla andra som är intresserade av varg och andra rovdjur där du bor!  

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 1

Relaterat innehåll