Skapa rishäckar och gynna biologisk mångfald
Vill du göra nytta för både trädgården och naturen? Bygg en rishäck! Med enkla medel skapar du ett vackert, hållbart staket som utgör en livsmiljö för insekter och smådjur. Smart, miljövänligt – och ett perfekt sätt att ta vara på ris från träd och buskar!
Vad är en rishäck?
Rishäckar, även kallade risstaket eller risvallar, är enkla konstruktioner av kvistar, grenar och sly som har använts länge som naturliga stängsel och vindskydd. De utgör också livsmiljöer för smådjur som söker skydd samt för olika nedbrytare såsom svampar och insekter.
Eftersom man staplar en rishäck på höjden tar den mindre plats än en rishög eller grenkompost i trädgården. Den kan användas som vindskydd för till exempel odlingar, känsliga växter eller för uteplatsen.
I stället för att elda upp riset låter du det brytas ner. Efter hand kan du antingen flytta den nedbrutna mullen till dina rabatter eller till odlingslandet, eller plantera växter där du haft rishäcken.
Hur gör man en rishäck?
Börja med att samla kvistar och grenar – gärna från beskärning av träd och buskar.
- Stolpar: Sätt parvis ner kraftiga träpålar eller grenar i marken med 1–1,5 meters mellanrum. De ska bilda stöd för häcken.
- Fyllning: Mellan stolparna packar du riset tätt. Varva grövre grenar med finare kvistar för stabilitet.
- Tryck ihop: Trampa eller tryck ihop riset med jämna mellanrum så att häcken blir tät.
- Underhåll: Lägg på nytt ris efter behov. En välskött rishäck kan hålla i många år.
Varför är rishäckar viktiga för biologisk mångfald?
Rishäckar skapar skyddade livsmiljöer för en mängd olika arter. Här är några exempel:
- Skydd och boplatser: Smådjur som till exempel grodor och igelkottar hittar skydd från rovdjur samt från väder och vind. Djuren kan också övervintra i rishäcken.
- Övervintringsplats för insekter: Många insekter, som fjärilar, bin och nyckelpigor, kan använda rishäcken som vinterbo eller gömställe.
- Biologisk mångfald: Genom att samla riset skapas miljöer som särskilt gynnar arter som behöver död ved, någonting vi idag har brist på i våra skogar.
- Biologisk spridningskorridor: I odlingslandskap eller trädgårdar kan rishäckar fungera som "gröna korridorer" där djur och insekter kan sprida sig mellan olika områden.
Till skillnad från konventionella stängsel kräver en rishäck inga inköpta material, den är biologiskt nedbrytbar och återanvänder något som annars kanske skulle eldas upp. Det gör den till ett miljövänligt och resurssnålt alternativ. Med enkla medel kan du alltså skapa något som både gynnar miljön och ger din trädgård en levande inramning.